Κομισιόν: Στο «τραπέζι» η παράταση των μέτρων έκτακτης ανάγκης στην ενέργεια

Κομισιόν: Στο «τραπέζι» η παράταση των μέτρων έκτακτης ανάγκης στην ενέργεια
Eurokinissi
Δευτέρα, 18/12/2023 - 18:29

Την παράταση των μέτρων έκτακτης ανάγκης με τους υπουργούς στο Συμβούλιο Ενέργειας, αναμένεται να προτείνει αύριο 19 Δεκεμβρίου, η Επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον .

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα επιδιώξουν πολιτική συμφωνία σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για παράταση, κατά 12 μήνες, μιας δέσμης μέτρων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της ενέργειας που θεσπίστηκε πέρυσι για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Τα μέτρα περιλαμβάνουν τον λεγόμενο κανονισμό σχετικά με την αλληλεγγύη, ο οποίος περιέχει διατάξεις σχετικά με τη διαφάνεια της αγοράς ΥΦΑ και προκαθορισμένους κανόνες αλληλεγγύης σε περίπτωση ελλείψεων, τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και τους κανόνες έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με την επιτάχυνση της αδειοδότησης των έργων ανανεώσιμης ενέργειας.

Η Επίτροπος κ. Σίμσον θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τον τρόπο προετοιμασίας της ΕΕ για τον χειμώνα 2023/2024, με τη συμμετοχή του Υπουργού Ενέργειας της Ουκρανίας κ. Γκέρμαν Γκαλουσένκο μέσω βιντεοδιάσκεψης, καθώς και σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στις εξωτερικές σχέσεις στον τομέα της ενέργειας. Θα υπογραμμίσει επίσης την επείγουσα ανάγκη εφαρμογής της αναθεωρημένης οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση, ώστε η ΕΕ να διασφαλίσει ότι οι πολίτες αποκομίζουν τα οφέλη της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Η Επίτροπος θα παρουσιάσει επίσης στους υπουργούς την αξιολόγηση των προσχεδίων των επικαιροποιημένων εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα από την Επιτροπή, ζητώντας περισσότερη φιλοδοξία ώστε η ΕΕ να επιτύχει συλλογικά τους στόχους της για την ενέργεια και το κλίμα για το 2030 και την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου Ενέργειας, η Επίτροπος θα συμμετάσχει επίσης σε σειρά παράλληλων εκδηλώσεων σχετικά με βασικές πρωτοβουλίες για την πράσινη μετάβαση, στις οποίες πρωτοστατεί ή τις οποίες υποστηρίζει η Επιτροπή, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη χρηματοδότηση της ενεργειακής απόδοσης, την αιολική ενέργεια και τις ενεργειακές υποδομές στη Βαλτική και στη Νοτιοδυτική Ευρώπη.