Μπλε, πράσινο και κίτρινο τιμολόγιο ρεύματος: Τι θα γίνει με το κοινόχρηστο ρεύμα

Μπλε, πράσινο και κίτρινο τιμολόγιο ρεύματος: Τι θα γίνει με το κοινόχρηστο ρεύμα
Κυριακή, 17/12/2023 - 07:57

Ένα θέμα που προκύπτει έχει να κάνει με το κοινόχρηστο ρεύμα στις πολυκατοικίες. Ποιος θα επιλέξει μπλε τιμολόγιο ρεύματος, πράσινο ή κίτρινο.

Το μπλε τιμολόγιο ρεύματος φαίνεται πως έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές στους καταναλωτές, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πιο ακριβό από τα υπόλοιπα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος. Βέβαια αν οι τιμές κινηθούν ανοδικά τους επόμενους μήνες, τότε όσοι έχουν μπλε τιμολόγιο θα μείνουν ανεπηρέαστοι.

Ένα θέμα που προκύπτει έχει να κάνει με το κοινόχρηστο ρεύμα στις πολυκατοικίες. Οι διαχειριστές πολυκατοικίας, θα πέσουν στο πράσινο τιμολόγιο και θα πρέπει και αυτοί να κάνουν επιλογή. Να αποφασίσουν δηλαδή σε ποιο τιμολόγιο θα μείνει το ρεύμα για τους κοινόχρηστους χώρους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, οι καταναλωτές δεν θέλουν να ρισκάρουν και αρκετοί επιλέγουν το μπλε, σταθερό τιμολόγιο, το οποίο παρόλο που φέρεται ως το ακριβότερο από τα τέσσερα νέα χρωματιστά τιμολόγια, τους δίνει μία ασφάλεια, όπως δηλώνουν, αφού δεν χρειάζεται να ελέγχουν κάθε μήνα τις τιμές, καθώς για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο συμφωνούν με τον πάροχο, η τιμή που πληρώνουν είναι σταθερή.

Το υπουργείο Ενέργειας πάντως, προωθεί το πράσινο τιμολόγιο, για το οποίο αναφέρει ότι το βασικό πλεονέκτημά του είναι πως διευκολύνει την σύγκριση των τιμών μεταξύ προμηθευτών.

Για το σταθερό τιμολόγιο πάντως, το μειονέκτημα που έχει, είναι ότι σε περίπτωση που κάποιος θέλει να αλλάξει χρώμα υπάρχει χρηματικό πέναλτι.

Τιμολόγια ρεύματος: Μπλε, κίτρινο ή πράσινο;

Από το νέο έτος, δυνατότητα σύγκρισης μεταξύ… χρωμάτων θα δώσουν και οι άλλοι παρόχοι ξεδιπλώνοντας και τις δικές τους τιμολογιακές πολιτικές. Γι’ αυτό και η καλύτερη συμβουλή στην παρούσα φάση είναι να μην αναλάβετε καμία δέσμευση με συμβόλαιο πριν αποκτήσετε πλήρη εικόνα για το πώς θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός σε αυτή τη μεταβατική περίοδο.

Η απάντηση στην επιλογή του χρώματος, ανήκει αποκλειστικά στον κάθε καταναλωτή ο οποίος θα κρίνει με βάση το προφίλ του.

Θέλει να μην ασχοληθεί καθόλου με το τι συμβαίνει στην αγορά ενέργειας και να μην έχει κανένα ρίσκο πληρώνοντας σταθερά χρήματα; Θα επιλέξει το μπλέ τιμολόγιο. Θέλει να αναλάβει κάποιο ρίσκο; Θα μπει στη διαδικασία να διαλέξει ανάμεσα στο κίτρινο και στο πράσινο. Μεταξύ των κυμαινόμενων τιμολογίων η επιλογή θα πρέπει να γίνει με κριτήριο και το προφίλ της κατανάλωσης.

Για τις επερχόμενες αλλαγές στα τιμολόγια του ρεύματος μίλησε το πρωί του Σαββάτου στην τηλεόραση του Mega, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Τώρα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο οι εταιρείες είχαν 130 διαφορετικά τιμολόγια. Υπήρχε ποικιλία και το εξής φαινόμενο. Είχαμε μία προσφορά μία έκπτωση και μετά προσγειωνόταν ο καταναλωτής την οποία, δεν μπορούσε να συγκρίνει με όλες τις υπόλοιπες», εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης και προσέθεσε:

«Μεταβαίνοντας σε ένα καινούριο σύστημα, χωρίσαμε τα τιμολόγια σε 3 μεγάλες κατηγορίες. Αυτά που είναι σταθερά, τα κυμαινόμενα και η 3η εκδοχή ήταν τα δυναμικά τιμολόγια με τους έξυπνους μετρητές. Προσθέσαμε ένα άλλο τιμολόγιο που έχει την εξής διαφορά: υποχρεωτικά οι εταιρείες πρέπει να το προσφέρουν με ακριβώς ίδιες συνθήκες. Συνεπώς βλέπουμε μια τελική τιμή και μπορείς να συγκρίνεις με τις τιμές όλων των υπολοίπων και να δεις ποιος είναι ο πιο φθηνός ή όχι. "Διαλέξαμε" το πράσινο για τους πολίτες, γιατί μέχρι τώρα δεν ξέραμε ποιος είναι ο πιο φθηνός και ο πιο ακριβός. Θέλουμε να ξέρουμε και μετά να κάνουμε την επιλογή των τιμολογίων την 1/1/24. Μπορεί κανείς να το κάνει και νωρίτερα και αργότερα».

Και συμπλήρωσε: «Αυτό το ποσό που θα δώσουνε θα είναι το τελικό. Υπάρχει ένα πάγιο 5 ευρώ και το τελικό ποσό. Μετά βλέπουμε, υπάρχει ένα κίτρινο, ένα μπλε. Να υπάρχει ένας ανταγωνισμός και να ξέρουμε τις τιμές του κάθε παρόχου. Στην λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, τι τιμές τις αποφασίζει ο ανταγωνισμός, που έχει δύο "παίκτες": αυτούς που παρέχουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και αυτούς που τα αγοράζουν», συμπλήρωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Ερωτθείς για το ύψος των τιμολογίων, ο υπουργός απάντησε: «Για τον Ιανουάριο θα είναι τα ίδια ή και φθηνότερα από αυτά που ήταν από πριν τις επιδοτήσεις κι για ένα μεγάλο κομμάτι καταναλωτών, περισσότερο γι’ αυτούς που θερμαίνονται ηλεκτρικά, για το πρώτο 3μηνο του έτους θα είναι φθηνότερο από τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο», προσέθεσε.

Για τις επιδοτήσεις σε καταναλωτές που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση, σημείωσε: «Η πλατφόρμα αφορά εκείνους που δεν θερμαίνονται με φυσικό αέριο, τηλεθέρμανση, πέλετ, πετρέλαιο και δεν έχουν χρησιμοποιήσει το επίδομα θέρμανσης. Θα ανοίξει μέχρι τέλος του χρόνου αρχές του επόμενου η πλατφόρμα. Είναι η γνωστή πλατφόρμα για το πετρέλαιο θέρμανσης. Θα βάλουν τα στοιχεία τους, θα υποβάλουν αίτημα, και θα πάρουν από 50 έως 480 ευρώ ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή και τις βαθμοημέρες μέσα στο επόμενο 3μηνο».

Για τα κοινωνικά τιμολόγια τόνισε: θα είναι εξαιρετικά οικονομικά. Θα είναι στα προ της κρίσης επίπεδα, σχολίασε. «Οι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα, να πάνε σε δυναμική τιμολόγηση γιατί θα ξεκινήσουν να μπαίνουν οι μετρητές. Οι επαγγελματίες μπορούν να επιλέξουν κίτρινα ή πράσινα τιμολόγια. Οι διαχειριστές πολυκατοικίας, θα πέσουν στο πράσινο τιμολόγιο και θα πρέπει και αυτοί να κάνουν επιλογή. Το μπλε τιμολόγιο είναι για εκείνους που θέλουν να έχον το "κεφάλι τους ήσυχο”», κατέληξε.