Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης για ηλεκτρικό ρεύμα

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης για ηλεκτρικό ρεύμα
Πέμπτη, 14/12/2023 - 06:32

Οι ενδιαφερόμενοι για το επίδομα θέρμανσης για το ρεύμα θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση».

«Για το 1,2 εκατ. των καταναλωτών που θερμαίνονται με ηλεκτρισμό οι τιμές θα είναι φθηνότερες απ’ ό,τι ήταν με τις επιδοτήσεις γιατί θα πάρουν και το επίδομα θέρμανσης» ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο υπουργός Ενέργειας κ. Σκυλακάκης. Μιλώντας στο OT Forum ανέφερε πως στόχος είναι η πλατφόρμα όπου θα γίνονται οι αιτήσεις να ανοίξει στις αρχές του επόμενου μήνα. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση».

Το εύρος της έκτακτης ενίσχυσης θα κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ. Υπολογίζεται πως από το μέτρο θα ωφεληθούν 1,2 εκατ. καταναλωτές, οι οποίοι θα δουν την ενίσχυση απευθείας στους λογαριασμού τους με τον ίδιο τρόπο δηλαδή που πιστωνόταν η επιδότηση το προηγούμενο διάστημα. Η χορήγηση της ενίσχυσης θα γίνεται βάσει των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων πηγών.

Η επιδότηση θα αφορά την περίοδο από 1η Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου 2024 και θα εξαιρούνται όσοι/όσες λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλες μορφές θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2023/2024. Επιπρόσθετα, εξαιρούνται όσοι/όσες ανήκουν στα Κοινωνικά Τιμολόγια, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδότηση μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Η υποβολή των στοιχείων των δαπανών που προκύπτουν από τους λογαριασμούς που αφορούν στην περίοδο επιδότησης δύναται να γίνει σταδιακά, κατά την έκδοση του εκάστοτε λογαριασμού. Σε κάθε περίπτωση, ο δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει, έως και 15 Σεπτεμβρίου 2024, τα στοιχεία για το σύνολο των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί για την παροχή του και αφορούν σε κατανάλωση της περιόδου ενίσχυσης.

Στην αίτηση αναγράφονται, κατά περίπτωση, τα ακόλουθα στοιχεία: α) ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης, β) το ονοματεπώνυμό του, γ) ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του, δ) ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,ε) η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος, στ) το ΑΦΜ του προσώπου στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος και το ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή που έκδωσε τον τελευταίο διαθέσιμο λογαριασμό και ζ) τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).