«Ανακαινίζω- Ενοικιάζω»: Ερχεται νέο πρόγραμμα για την αναβάθμιση κατοικιών

«Ανακαινίζω- Ενοικιάζω»: Ερχεται νέο πρόγραμμα για την αναβάθμιση κατοικιών
Σάββατο, 25/11/2023 - 07:05

Μετά την αυλαία που έριξαν πριν λίγες ημέρες τα δύο εμβληματικά προγράμματα στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας και ειδικότερα το «Εξοικονομώ 23» και το «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω για νέους» έρχεται ένα νέο πρόγραμμα το Ανακαινίζω-Ενοικιάζω.

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Ανακαινίζω- Ενοικιάζω» με βασική στόχευση να δώσει λύση στο πρόβλημα που κρατά κλειστά χιλιάδες σπίτια και αυτό δεν είναι άλλο από την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ και επιδοτεί το 40% των δαπανών για αναβάθμιση κατοικιών έως του ποσού των 50.000 ευρώ.
Η πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων θα γίνει έως το τέλος Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Μετά την ανακαίνιση οι δικαιούχοι οφείλουν να ενοικιάσουν την κατοικία τουλάχιστον έως τρία έτη. Ειδικότερα:

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω», με το οποίο επιδοτείται η επισκευή κατοικιών με σκοπό τη διάθεσή τους για εκμίσθωση και στο οποίο συμμετέχουν, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr), ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για ένα (1) ακίνητό τους με χρήση κατοικίας, εφόσον:

α) διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%),

β) το ακίνητο έχει έκταση έως εκατό (100) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,

γ) έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ,

δ) το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών, και

ε) οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε (5) έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες. Η επιδότηση ανέρχεται στο σαράντα τοις εκατό (40%) των πραγματοποιηθεισών δαπανών και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά και ειδικότερα τα σχετικά τιμολόγια να εξοφολούνται ηλεκτρονικά και μετά την ανακαίνιση να προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τριών τουλάχιστον ετών.
Στο μεταξύ για τα δύο προγράμματα που έριξαν αυλαία στις 15 Νοεμβρίου εκδηλώθηκε σημαντικό ενδιαφέρον. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στα προγράμματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Εξοικονομώ 2023» και «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους» έφτασαν τις 38.228 και ο συνολικός προϋπολογισμός των αιτήσεων διαμορφώθηκε σε 510.135.056 ευρώ.

Στο «Εξοικονομώ 2023» υποβλήθηκαν 31.549 αιτήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 422.105.074 ευρώ, από όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Συγκεκριμένα, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κατατέθηκαν 2.701 αιτήσεις, από την Αττική 5.822, από το Βόρειο Αιγαίο 482, από την Δυτική Ελλάδα 2.922, τις 1.854 έφτασαν οι αιτήσεις από την Δυτική Μακεδονία, τις 2.190 από την Ήπειρο, τις 3.670 από την Θεσσαλία, τις 277 από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τις 6.362 από την Κεντρική Μακεδονία, τις 1.538 από την Κρήτη, τις 563 από το Νότιο Αιγαίο, τις 1.557 από την Πελοπόννησο και τις 1.611 από την Στερεά Ελλάδα.

Στο «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους» υποβλήθηκαν 6.679 αιτήσεις, από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 88.029.982 ευρώ. Σημειώνεται πως από τις 6.679 αιτήσεις οι 3.836 αφορούν και στο σκέλος των ανακαινίσεων, καθώς μέσω του προγράμματος παρέχεται η δυνατότητα ολοκληρωμένης αναβάθμισης κατοικιών (ενεργειακή - λειτουργική - αισθητική).