Επίδομα θέρμανσης: Η πρώτη πληρωμή για πετρέλαιο και καυσόξυλα

Επίδομα θέρμανσης: Η πρώτη πληρωμή για πετρέλαιο και καυσόξυλα
Δευτέρα, 20/11/2023 - 11:02

Το επίδομα θέρμανσης και την πρώτη πληρωμή περιμένουν περισσότερα από μισό εκατομμύριο νοικοκυριά που έκαναν ήδη αίτηση.

Το επίδομα θέρμανσης και την πρώτη πληρωμή περιμένουν περισσότερα από μισό εκατομμύριο νοικοκυριά που έκαναν ήδη αίτηση. Μέσα σε 10 ημέρες που είναι ανοιχτή η πλατφόρμα, πάνω από μισό εκατομμύριο νοικοκυριά έχουν κάνει τη σχετική αίτηση, προκειμένου πριν τις γιορτές να πάρουν την προκαταβολή της ενίσχυσης. Η αγορά ξεκινάει να κινείται εν όψει του χειμώνα σε ό,τι αφορά τις παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης και καυσόξυλα.

Στις ορεινές περιοχές ήδη δουλεύουν ασταμάτητα τζάκια, σόμπες και καλοριφέρ. Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή και το Φεβρουάριο η δεύτερη δόση.

Στις 8 Δεκεμβρίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης, ενώ η προκαταβολή της επιδότησης αναμένεται να καταβληθεί έως τις 22 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης κατά τη χειμερινή περίοδο 2022 - 2023 λαμβάνουν ως προκαταβολή το συνολικό ποσό επιδόματος που τους είχε καταβληθεί κατά την περίοδο 2021 - 2022.

Να σημειωθεί ότι για όλους όσους έλαβαν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης, καθώς γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο ή ήταν νέοι δικαιούχοι, η προκαταβολή ορίζεται στο ήμισυ του συνολικού επιδόματος που τους είχε καταβληθεί.

Πώς θα κάνετε αίτηση στην πλατφόρμα myΘέρμανση

Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Θέρμανσης 2023 εισέρχονται στην πλατφόρμα myΘέρμανση και το πεδίο ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ με τους παρακάτω κωδικούς:

Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών συνδέονται χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς.

Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιας από τις Πράξεις Προσδιορισμού Φόρου Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των τελευταίων πέντε (5) ετών. Εάν δε θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης και τυχαίνει το όνομα χρήστη (username) να ταυτίζεται με τον ΑΦΜ σας, τότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης. Γι' αυτό θα πρέπει να ανακτήσετε τον κωδικό πρόσβασής σας μέσω των σχετικών διαδικασιών.

Στην εφαρμογή ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ για καταχώριση αποδείξεων αγοράς ειδών καυσίμων οι δικαιούχοι μπαίνουν αποκλειστικά και μόνο χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς σας.

Μετά την είσοδο στην πλατφόρμα, μπορείτε να κάνετε αίτηση ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία

Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη

Επιλέγω είδος καυσίμου

Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος

Επιλέγω οικισμό

Συμπληρώνω τα τμ της κατοικίας

Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι τα φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, εφόσον πληρούν τα κριτήρια. Το επίδομα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, για τα ακίνητα, τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται, είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Ειδικά για τους έγγαμους και τα πρόσωπα με σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δύο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ, και για μια οικογένεια με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.

Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην Εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.