SEEF2023: Αναγκαία η συνέχιση και επέκταση των συνεργασιών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

SEEF2023: Αναγκαία η συνέχιση και επέκταση των συνεργασιών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Τετάρτη, 08/11/2023 - 11:31

H ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει, αλλά έχει αλλάξει μορφή, τόνισε η διευθύντρια του τομέα Ευρώπης του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, Ιβάνα Ζούζουλ και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία η συνέχιση και επέκταση των αποτελεσματικών συνεργασιών για την αντιμετώπισή της.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον γενικό διευθυντή του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλία Σπιρτούνια, στο πλαίσιο του 7ου Southeast Energy Forum που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η κ. Ζούζουλ σημείωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και παγκόσμια, λόγω και της σύγκρουσης στο Ισραήλ. Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την μακροπρόθεσμη και οικονομικά βιώσιμη πράσινη μετάβαση.

«Κάθε συζήτηση για το μέλλον της ενέργειας, πρέπει να στηριχθεί στην ενεργειακή ασφάλεια και σε βιώσιμο και ρεαλιστικό μείγμα καθαρής ενέργειας», πρόσθεσε.

Η ίδια επισήμανε την ανάγκη για αυξημένες επενδύσεις στις κρίσιμες για τη βιομηχανία ορυκτές ύλες - έως και 500% τα επόμενα χρόνια - και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Χαρακτήρισε ισχυρές τις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ και πρόσθεσε ότι η συνεργασία που υπάρχει στα ενεργειακά θα πρέπει επεκταθεί και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Κατά την κ. Ζουζούλ, προκλήσεις όπως ο πληθωρισμός και το υψηλό κόστος ενέργειας, ενισχύουν τις τάσεις για προστατευτισμό και απομονωτισμό και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.