Διακήρυξη εκλογών του Σωματείου Ενέργειας (ΣΕΕΝΠ)

Διακήρυξη εκλογών του Σωματείου Ενέργειας (ΣΕΕΝΠ)
Τρίτη, 24/10/2023 - 15:34

Διακήρυξη του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου (ΣΕΕΝΠ) για τις εκλογές ανάδειξης νέων οργάνων που θα γίνουν την Κυριακή 29-10-2023

Σε σχετική ανακοίνωση του Σωματείου, αναφέρεται:

Συναδέλφισσα, συνάδελφε του τακτικού προσωπικού, συμβασιούχε οκταμηνίτη, εργαζόμενε στις εργολαβίες, εργαζόμενε με μπλοκάκι, σε καλούμε να πάρεις μέρος στις εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου (ΣΕΕΝΠ). Το ΣΕΕΝΠ είναι το μοναδικό κλαδικό σωματείο στην ενέργεια που εγγράφει ως μέλη του όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της ενέργειας ανεξάρτητα εργασιακής σχέσης και επιχείρησης.

Οι εκλογές του Σωματείου πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που η επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας δεν έχει προηγούμενο. Ο κλάδος της ενέργειας παραμένει ένας από τους ισχυρότερους και πιο κερδοφόρους της οικονομίας. Ειδικά αυτή την περίοδο βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται και τον πόλεμο στη μέση Ανατολή για τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς να αυξάνουν ραγδαία την τιμή της ενέργειας. Όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες της Ε.Ε για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας καθιστώντας την από αγαθό πρώτης ανάγκης σε πανάκριβο εμπόρευμα. Τα καπιταλιστικά αρπαχτικά θησαυρίζουν έχοντας αμύθητα κέρδη την ώρα που εμείς οι εργαζόμενοι του κλάδου δουλεύουμε με επισφαλείς και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας και με ολοένα περισσότερα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» ενώ τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια. Ακριβώς την ίδια ώρα η κυβέρνηση τσακίζει τις κατακτήσεις μας νομοθετώντας την 13ωρη εργασία, γυρνώντας μας 100 χρόνια πίσω ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει την κερδοφορία των αρπαχτικών μπουκώνοντας τους με ζεστό χρήμα, με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές.

Οι κυβερνήσεις για τη διασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων απαξίωσαν συνειδητά των ορυκτό πλούτο της χώρας όπως είναι ο λιγνίτης – που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας και τη φτηνή ενέργεια στα λαϊκά νοικοκυριά-, κλείνοντας τις λιγνιτικές μονάδες και τα ορυχεία και στέλνοντας χιλιάδες συναδέλφους στην ανεργία. Με πρόσχημα την «πράσινη» ανάπτυξη, αφήνουν ασύδοτους τους επενδυτές- καρχαρίες στις ΑΠΕ, τις ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκά και το φυσικό αέριο να θησαυρίζουν και να καταστρέφουν το περιβάλλον, ενώ για τους εργαζόμενους υπάρχει μόνο εντατικοποίηση εργασίας, με μισθούς πείνας σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας.

Το ΣΕΕΝΠ όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την οργανωμένη, συλλογική, συνδικαλιστική δράση πάλεψε ενάντια στις κυβερνήσεις και στην εργοδοσία για να μην χαθούν οι κατακτήσεις μας εδώ και δεκαετίες. Αναδείξαμε τις σχέσεις εργασίας πολλών ταχυτήτων με χαμηλούς μισθούς στον κλάδο. Στον χώρο της ΔΕΗ υπάρχουν εργασιακές σχέσεις 5 ταχυτήτων: το παλιό μόνιμο προσωπικό, οι νέοι μόνιμοι συνάδελφοι που έχουν ατομική σύμβαση εργασίας και δεν καλύπτονται από τη ΣΣΕ, οι συνάδελφοι με 8αμηνα που τόσα χρόνια εργάζονταν στην επισφάλεια και στην ομηρία αν θα ανανεωθεί η σύμβασή τους για να έχουν δουλειά, οι συνάδελφοί με μπλοκάκι και τέλος οι εργολαβικοί εργαζόμενοι. Διεκδικήσαμε την υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης με αυξήσεις στους μισθούς, αναγνώριση προϋπηρεσίας, συνθήκες υγείας και ασφάλειας της εργασίας.. Αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε να μην κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη.

Το ΣΕΕΝΠ απέναντι στην κόλαση που σχεδιάζουν και θέλουν να εφαρμόσουν η ΕΕ, οι κυβερνήσεις τους, αλλά και οι υποστηρικτές τους στην τοπική διοίκηση, είναι το σωματείο που αντιστέκεται, οργανώνει και καλεί τους εργαζόμενους να μην σκύψουν το κεφάλι, να μην μείνουν θεατές στα διάφορα επιχειρηματικά σενάρια που διακινούνται. Είναι το σωματείο που αναδεικνύει ότι η ανάπτυξη τους είναι μια απάτη γιατί προϋποθέτει την ισοπέδωση των δικαιωμάτων μας όποτε είναι ανάπτυξη για λίγους, για τα κέρδη τους. Τα κέρδη τους τα οποία προέρχονται απ το κλεμμένο ιδρώτα μας, αφήνοντας σε μας τη φτώχεια και την εξαθλιωμένη εργασία.

Καλούμε κάθε συναδέλφισσα και κάθε συνάδελφο που εργάζεται στον κλάδο της ενέργειας (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, φυσικό αέριο, βενζινάδικα) με κάθε σχέση εργασίας (μόνιμο προσωπικό, 8αμηνα, εργολαβικοί εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με μπλοκάκι) να συμμετέχει στις εκλογές του Σωματείου μας. Έχουμε κάθε λόγο να ενισχύσουμε τη δύναμη και τη φωνή μας ως εργαζόμενοι, να είμαστε πιο δυνατοί, με καλύτερη οργάνωση, απέναντι σε εργοδοσία και κυβέρνηση, ενάντια στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που έσπειρε τη μοιρολατρία και τη σιγή νεκροταφείου στον κλάδο της ενέργειας και στο ενεργειακό κέντρο Μεγαλόπολης, εξυπηρετώντας τις επιδιώξεις των κυβερνήσεων και των αφεντικών. Διεκδικούμε: Κανένα κλείσιμο μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ορυχείου. Να συνεχιστεί η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη (Μονάδα 4, εκσυγχρονισμός της Μονάδας 3) και των λιγνιτορυχείων.

Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Κατάργηση του δουλεμπορίου και των ελαστικών σχέσεων εργασίας. 7ωρο – 5ημερο -35ωρο Άμεση υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτει όλο το προσωπικό των εργολάβων, των 8μηνιτών και των εργαζόμενων με μπλοκάκι. Συνέχιση λειτουργίας της τηλεθέρμανσης στη Μεγαλόπολη μέσω της σύνδεσής της με τη λιγνιτική Μονάδα 4 για φτηνή θέρμανση των κατοίκων. Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της «απελευθέρωσης» στρατηγικών τομέων της οικονομίας (Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Ύδρευση). Ενέργεια – κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Κανένα σπίτι χωρίς θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη μέσω πλειστηριασμών. Ενιαίο κρατικό φορέα Ενέργειας μέσα στον οποίο θα λειτουργεί και η ΔΕΗ με όλες τις δραστηριότητές της, Παραγωγή, Μεταφορά, Διανομή, Εμπορία, που θα αποτελούν λαϊκή περιουσία και θα λειτουργεί προς όφελος των λαϊκών αναγκών μετατρέποντας το ρεύμα από εμπόρευμα σε αγαθό. Αυτό το αίτημα να μπει σε κάθε σπίτι της χώρας και να διεκδικηθεί από κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα. Αυτή είναι και η μοναδική ρεαλιστική φιλολαϊκή πρόταση ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 29/10/2023 και ώρες 11:00 με 19:00 στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρο Μεγαλόπολης.