Επίδομα θέρμανσης με ενιαία κριτήρια - Πώς θα δοθεί

Επίδομα θέρμανσης με ενιαία κριτήρια - Πώς θα δοθεί
Παρασκευή, 13/10/2023 - 10:01

Επιδότηση και στους καταναλωτές που θα θερμανθούν εφέτος με ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, με τα κριτήρια που δίνεται το πετρέλαιο θέρμανσης και σε αντίστοιχο ύψος, αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Επιδότηση και στους καταναλωτές που θα θερμανθούν εφέτος με ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, με τα κριτήρια που δίνεται το πετρέλαιο θέρμανσης και σε αντίστοιχο ύψος, αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο, η διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης και σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο κρίθηκε αναγκαία, καθώς στο τέλος του έτους καταργούνται οι οριζόντιες επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος αλλά και οι εκπτώσεις που πρόσφερε πέρυσι η ΔΕΠΑ στους καταναλωτές φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα καταναλωτές με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ειδικά σε περιοχές που ο χειμώνας είναι πιο βαρύς, να επιβαρυνθούν σημαντικά.

Σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης κάνει πρεμιέρα σε τιμή τελικά χαμηλότερη από 1,50 ευρώ το λίτρο που έδειχναν τα δεδομένα στις αρχές του μήνα και συγκεκριμένα στην τιμή του 1,35-1,40 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Σε αυτά τα επίπεδα η τιμή είναι έως και 6 λεπτά το λίτρο χαμηλότερη από την περυσινή τιμή έναρξης του 1,41 ευρώ το λίτρο, η οποία όμως προέκυψε έπειτα από διπλή επιδότηση. Είχε δοθεί επιδότηση 20 λεπτά ανά λίτρο (συν ΦΠΑ) στην τιμή αντλίας από τον προϋπολογισμό και επιπλέον επιδότηση 7,5 λεπτά ανά λίτρο από τα δύο διυλιστήρια της χώρας.

Για εφέτος έκπτωση 5% ανακοίνωσε η ΕΚΟ για τους πελάτες της και για το διάστημα από 13 Οκτωβρίου έως και 17 Νοεμβρίου 2023. Η θυγατρική της HELLENiQ ENERGY προσφέρει επίσης στους πελάτες της για το ίδιο διάστημα δυνατότητα εξόφλησης σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες ελληνικών τραπεζών. Το πιθανότερο είναι πάντως την κίνηση της ΕΚΟ να ακολουθήσει και ο κλάδος εμπορίας της Motor Oil για λόγους ανταγωνισμού, όπως έγινε και πέρυσι.

Το φυσικό αέριο διαμορφώνεται τον Οκτώβριο χαμηλότερα κατά 39% από την αντίστοιχη τιμή πέρυσι και συγκεκριμένα σε 0,07003 ευρώ η κιλοβατώρα από 0,11311 ευρώ η κιλοβατώρα πέρυσι.

Σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή του φυσικού αερίου είναι εφέτος έως 45% χαμηλότερη, από 18% πέρυσι. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώνεται μεσοσταθμικά τον Οκτώβριο γύρω στα 14 λεπτά η κιλοβατώρα και φαίνεται να ανεβαίνει ακολουθώντας την ανοδική τάση του φυσικού αερίου, η οποία από τα 30-35 ευρώ η μεγαβατώρα που κυμάνθηκε στον ολλανδικό κόμβο TTF τον Σεπτέμβριο, κινείται πλέον πάνω από τα 50 ευρώ η μεγαβατώρα (τα προθεσμιακά συμβόλαια του Νοεμβρίου έκλεισαν χθες στα 52,6 ευρώ η μεγαβατώρα και του Δεκεμβρίου σε πάνω από 54 ευρώ).