Καυσόξυλα: Η τιμή για το φετινό χειμώνα

Καυσόξυλα: Η τιμή για το φετινό χειμώνα
Τρίτη, 03/10/2023 - 07:00

Από 95 ευρώ το κυβικό μέτρο ξεκινά φέτος η τιμή στα καυσόξυλα αλλά η κίνηση είναι υποτονική.

Περιορισμένη είναι η ζήτηση καυσόξυλων για το φετινό χειμώνα, αν και η τιμή είναι φθηνότερη από πέρυσι. Οι έμποροι εκτιμούν ότι οι πλημμύρες άλλαξαν τον προγραμματισμό χιλιάδων οικογενειών που τέτοια εποχή προετοιμαζόντουσαν για τον χειμώνα. Ταυτόχρονα, για τις περιοχές που δεν αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις των πλημμυρών ο γενικότερος οικογενειακός προγραμματισμός και η καλή θερμοκρασία έχουν θέσει σε δεύτερη μοίρα αυτές τις προμήθειες. Επιπλέον πέρυσι δεν είχε πολύ βαρύ χειμώνα κι αυτό, όπως είναι αναμενόμενο, δεν εξάντλησε τις προμήθειες.

Ωστόσο όπως σχολιάζουν έμποροι, τις επόμενες μέρες και μέχρι το τέλος του μήνα η ζήτηση θα κορυφωθεί. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι έμποροι, φέτος, η τιμή για ένα κυβικό μέτρο ξεκινά από 95 ευρώ όταν πέρυσι έφτανε τα 125 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, για να βάλει τέλος στο ράλι τιμών της αγοράς στερεών καυσίμων θέρμανσης, το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε σε τροπολογία με την οποία έθεσε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων που τα εμπορεύονται.

Το περιθώριο μεικτού κέρδους για τα συγκεκριμένα καύσιμα, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το αντίστοιχο ποσοστό, ανά μονάδα όγκου ή βάρους που ίσχυε πριν την 1η Νοεμβρίου 2021.

Επίσης, είχε θεσπιστεί το μέτρο της παρακολούθησης των αποθεμάτων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης καυσόξυλων, πέλλετ, μπρικετών και προσανάμματος προκειμένου, αφ’ ενός η πολιτεία να έχει άμεση εποπτεία επί των διαθέσιμων στην αγορά ποσοτήτων ξυλείας που προορίζεται για καύση, αφ’ ετέρου να είναι δυνατός ο άμεσος εντοπισμός των επιχειρήσεων που επιλέγουν να διακρατούν υψηλά αποθέματα ξυλείας, χωρίς να τα διοχετεύουν στην αγορά, προκειμένου να επωφεληθούν από πιθανή αύξηση των τιμών που θα προκληθεί είτε ως αποτέλεσμα φημολογίας είτε ως αποτέλεσμα δόλιας δημιουργίας τεχνητών ελλείψεων.

Φέτος η αγορά φαίνεται πιο ισορροπημένη κι αυτό είναι ένα θέμα που παρακολουθεί το υπουργείο Ανάπτυξης ενώ οι έλεγχοι είναι συνεχείς.