Γιατί εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις κλιματιστικών – Πόσο ακριβό σπορ είναι η επένδυση σε μέτρα εξοικονόμησης

Γιατί εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις κλιματιστικών – Πόσο ακριβό σπορ είναι η επένδυση σε μέτρα εξοικονόμησης
Τετάρτη, 20/09/2023 - 06:33

Θα αυξηθεί η χρήση κλιματιστικών καθώς η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι αυξημένη και επίσης επικρατεί ακόμα αβεβαιότητα στην αγορά φυσικού αερίου.

Η εξοικονόμηση ενέργειας μπήκε στην επικαιρότητα και την καθημερινότητα των πολιτών, λόγω των αυξημένων λογαριασμών. Έγιναν όμως αρκετά από την πολιτεία για να μειώσουν οι πολίτες την κατανάλωση ενέργειας; Οι απόψεις αρκετές. Το μόνο σίγουρο είναι πως η χώρα μας πρέπει να κάνει πολλά βήματα στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ένας λόγος παραπάνω είναι πως μέσω της αποκεντρωμένης παραγωγής θα λυθεί σε ένα βαθμό και το πρόβλημα του κορεσμού των δικτύων, το οποίο αντιμετωπίζει η αγορά.

Πώς όμως αντιμετώπισε ο κόσμος τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού; Σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου όλο το καλοκαίρι δεν σταμάτησαν να κάνουν εγκαταστάσεις κλιματιστικών. Υπήρχε τεράστια ζήτηση σε εγκαταστάσεις και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως έχει πέσει αρκετά το κόστος τους. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως από τότε που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση ο κόσμος είναι σε καλύτερη κατάσταση γι’ αυτό θα βλέπουμε αύξηση της ζήτησης ενέργειας. Επίσης, ένας λόγος που θα αυξηθεί η χρήση κλιματιστικών σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς είναι το γεγονός πως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι αυξημένη και επίσης επικρατεί ακόμα αβεβαιότητα στην αγορά φυσικού αερίου.

Στην αρχή δεν υπήρχαν στα προγράμματα «εξοικονομώ»…

Ένα άλλα ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει αρκετό κόσμο είναι οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Ήδη αρκετές εταιρείες -πάροχοι σκέφτονται να λανσάρουν προϊόντα και εφαρμογές προς αυτή την κατεύθυνση. Σιγά-σιγά φαίνεται πως θα απασχολήσει όχι μόνο κόσμο που είναι εξοικειωμένο με τις νέες τεχνολογίες, κοινώς θα μπει καλά στη ζωή μας. Μάλιστα όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς θα σκεφτεί πολύ σοβαρά κάποιος να εξοικονομήσει χρήματα, μέσω μιας υπάρχουσας συσκευής όπως είναι για παράδειγμα ο θερμοσίφωνας ή το κλιματιστικό. Όταν του πεις ότι μπορεί να κλείνει μια συσκευή με το πάτημα ενός κουμπιού από το κινητό του τηλέφωνο, χωρίς να χρειάζεται να γυρίσει σπίτι. Αυτές οι εφαρμογές και οι συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας σε φωτισμό και όχι μόνο δεν επιδοτούνταν μέχρι τώρα από τα προγράμματα εξοικονομώ, κάτι που άλλαξε.

Πώς θα κινηθεί η αγορά των φωτοβολταϊκών

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί πάντως την αγορά είναι η μείωση του ΦΠΑ και μπορεί μέχρι τώρα η πολιτεία να μην σκεφτόταν κάτι τέτοιο, αλλά όπως αναφέρουν αναλυτές ο συνδυασμός επιδότησης και μείωσης του ΦΠΑ θα μπορούσε να τονώσει την αγορά. Είναι ενδεικτικό πως στην αγορά των φωτοβολταϊκών στέγης το πολύ μεγάλο κόστος(η μπαταρία επιδοτείται σε μεγάλο βαθμό) αποθαρρύνει μέχρι στιγμής αρκετό κόσμο. Όπως ανέφερε στο iEnergeia επαγγελματίας του κλάδου το τελευταίο διάστημα υπήρχαν περιπτώσεις ανθρώπων που έκαναν τελικά πίσω λόγω του κεφαλαίου που θα έπρεπε να δαπανήσουν.