Έρχονται αυξήσεις στις τιμές - Δεν αποκλείεται έλλειψη σε κάποια αγροτικά προϊόντα

Έρχονται αυξήσεις στις τιμές - Δεν αποκλείεται έλλειψη σε κάποια αγροτικά προϊόντα
Τρίτη, 12/09/2023 - 06:43

Δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε έλλειψη σε κάποια αγροτικά προϊόντα, με πιθανότερο αποτέλεσμα να δούμε και αυξήσεις στις τιμές τους και αύξηση εισαγωγών.

Οι τραγικές συνέπειες των καταστροφών, πυρκαγιές και πλημμύρες, δημιουργούν νέα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα και επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και την πορεία της οικονομίας, σημειώνει σε δηλώσεις του στο iEnergeia και σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Ο πρωτογενής τομέας δέχθηκε ένα ισχυρότατο πλήγμα από τις καταστροφικές πυρκαγιές και την επέλαση του Daniel. Όπως είπε ο πρόεδρος, δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε έλλειψη σε κάποια αγροτικά προϊόντα, με πιθανότερο αποτέλεσμα να δούμε και αυξήσεις στις τιμές τους και αύξηση εισαγωγών ενώ «πολλοί από τους πληγέντες εκτιμώ ότι θα εξετάσουν την πιθανότητα να αναζητήσουν την τύχη τους μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, ειδικά αν τα σπίτια ή οι επιχειρήσεις τους έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές είτε από τις φλόγες είτε από το νερό. Αυτό θα αλλάξει πολλά στην περιφέρεια και πρέπει να εξεταστούν μέτρα και κίνητρα για να μην ερημώσουν ολόκληρες περιοχές».

Γενικά, υπογραμμίζει ο ίδιος, απαιτείται ένας καλά οργανωμένος σχεδιασμός από την Πολιτεία για την επόμενη μέρα που θα πρέπει να ξεκινά από την ταχύτατη εκτίμηση των ζημιών και παράλληλα την άμεση ενίσχυση όσων έχουν πληγεί καθώς και την έναρξη των έργων αποκατάστασης. Και βέβαια θα πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας -το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θα είναι στην «πρώτη γραμμή», όπως και στο παρελθόν- και να συμβάλουμε με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας, έτσι ώστε να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό οι «πληγές» στην ελληνική φυτική και ζωική παραγωγή και συνεπακόλουθα στην μεταποίηση και στις ζωές όλων μας.

«Η σκέψη όλων μας είναι στους πληγέντες -πυρόπληκτους και πλημμυροπαθείς- και η βοήθεια από την Πολιτεία πρέπει να είναι άμεση και ουσιαστική» τονίζει ο πρόεδρος.