Συνάντηση ΔΑΠΕΕΠ – ΠΣΑΦ και συζήτηση για τα διαθέσιμα του ΕΛΑΠΕ

Συνάντηση ΔΑΠΕΕΠ – ΠΣΑΦ και συζήτηση για τα διαθέσιμα του ΕΛΑΠΕ
Unsplash
Δευτέρα, 04/09/2023 - 16:18

Τα διαθέσιμα του ΕΛΑΠΕ τέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο συζήτησης κατά τη συνάντηση του προέδρου του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γ. Γιαρέντη με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Φωτοβολταϊκών.

Ο πρόεδρος του ΠΣΑΦ κ. Κ. Σπανούλης και ο αντιπρόεδρος κ. Δ. Σχινάς έθεσαν στον κ. Γιαρέντη αρκετά από τα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στους φόβους που εκφράζονται σχετικά με την πορεία των ταμειακών διαθέσιμων του ΕΛΑΠΕ, άρα και τις πληρωμές των παραγωγών.

Όπως εκτιμά ο ΠΣΑΦ, από τα στοιχεία προκύπτει πως, οδεύοντας προς το τέλος του χρόνου, το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντικό πρόβλημα.

Για την έγκαιρη αντιμετώπισή του, η πρόταση που έθεσε ο ΠΣΑΦ υπόψη του κ. Γιαρέντη αφορά την διοχέτευση προς το ταμείο του ΕΛΑΠΕ μέρους των πόρων που προκύπτουν από το ποσοστό των ρύπων, προκειμένου το ταμείο να επανέλθει σε φυσιολογικά αποθέματα, ώστε να μπορεί να καλύψει τις πληρωμές των αγροτών παραγωγών.

Σε κάθε περίπτωση, η γνώμη του ΠΣΑΦ είναι ότι στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα πρέπει να διοχετευθούν πόροι από άλλες πηγές, κι όχι από τις ΑΠΕ, προκειμένου να εξασφαλίζεται η σταθερότητα στην υποστήριξη του έργου των παραγωγών ΑΠΕ.

Τελευταία τροποποίηση στις 08/09/2023 - 10:17