Εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια - Βήμα βήμα η διαδικασία για το τελικό όφελος

Εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια - Βήμα βήμα η διαδικασία για το τελικό όφελος
Δευτέρα, 17/07/2023 - 06:51

Ένα νέο εργαλείο για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και κατοικίες έχει θέσει σε λειτουργία η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία με σκοπό την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου καταναλωτή με απλό και τεκμηριωμένο τρόπο, σχετικά με το οικονομικό όφελος που αναμένεται να επιφέρουν συνήθεις παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού του κτιριακού εξοπλισμού αλλά και του κελύφους με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Εισάγοντας τα κατάλληλα δεδομένα μέσα από μία απλουστευμένη διαδικασία, παρέχεται μια προκαταρκτική τεχνική και οικονομική αξιολόγηση των εν λόγω παρεμβάσεων από την οποία αναδεικνύονται, όσο το δυνατό πιο ρεαλιστικά, οι αποδοτικότερες επενδυτικές προτάσεις προσαρμοσμένες στα χαρακτηριστικά του εκάστοτε κτιρίου και των αναγκών των επωφελούμενων ενοίκων.

Μέσω της εφαρμογής δίνεται η δυνατότητα αποθήκευσης και εξαγωγής των αποτελεσμάτων και των προτάσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε αρχείο μορφής pdf. Επιπλέον, σε κάθε βήμα της διαδικασίας υπάρχουν αναλυτικές διευκρινιστικές οδηγίες για τη συμπλήρωση των απαιτούμενων πεδίων. Η εφαρμογή, η οποία έχει υλοποιηθεί σε συνεργασία της ΡΑΑΕΥ με την ΝΟΕΤΙΚ, είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο: buildingenergysaving.gr και με μια απλή διαδικασία μπορεί ο ενδιαφερόμενος να υπολογίσει το κόστος που απαιτείται για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Μέσα από οκτώ βήματα ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υπολογίσει το κόστος που απαιτείται για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Ειδικότερα:

1. Η είσοδος στον buildingenergysaving.gr, η αρχική σελίδα που του νέου εργαλείου της ΡΑΑΕΥ, γίνεται είτε με την εγγραφή, η οποία γίνεται με το email, είτε με την επιλογή να συνεχίσει κάποιος ως επισκέπτης.

2. Το πρώτο βήμα είναι ο προσδιορισμός του τύπου χρήσης του κτιρίου και το τυπικό προφίλ χρήσης λειτουργίας του. Οι επιλογές που υπάρχουν είναι μία κατοικία ή ένα κτίριο κατοικιών, τα οποία περιλαμβάνονται στην ιδια κατηγορία και ένα κτίριο υπηρεσιών του τριτογενούς τομέα.

3. Στο δεύτερο βήμα αφού γίνει η επιλογή προσδιορισμού του κτιρίου, ακολουθεί ο προσδιορισμός της γεωγραφικής περιοχής και των χαρακτηριστικών. Η διαδικασία είναι εύκολη, καθώς δίνεται η δυνατότητα εύρεσης της περιοχής στον χάρτη ή η αναζήτηση της περιοχής μέσα από μία λίστα περιοχών ή με την πληκτρολόγηση.

4. Στο επόμενο βήμα δίνονται πληροφορίες σχετικά με το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται η κατοικία, καθώς και η πυκνότητα δόμησης. Η επιλογή είναι μεταξύ υψομέτρου μικρότερου ή μεγαλύτερου των 500 μέτρων και σε ό,τι αφορά την πυκνότητα ο χρήστης θα πρέπει να διευκρινίσει τόσο την πυκνότητα και πόσο εκτεθειμένο ή προστατευμένο είναι.

5. Ακολουθούν οι πληροφορίες του κτιρίου, όπου συμπληρώνοντας αριθμό ορόφων και τετραγωνικά κλιματιζόμενης επιφάνειας συμπληρώνονται αυτόματα τα υπόλοιπα πεδία.

6. Στο επόμενο πεδίο ζητούνται συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά του κτιριακού κελύφους και τα στοιχεία με τα οποία ερχεται σε επαφή. Αν για παράδειγμα έχει ικανοποιητική μόνωση, πώς είναι το δάπεδο ή η τοιχοποιία.

7. Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος προσδιορίζει αν τα δομικά στοιχεία είναι επαρκώς μονωμένα (με βάση τις απαιτήσεις του) και τα στοιχεία με τα οποία έρχονται σε επαφή, στο μεγαλύτερο μέρος της αντίστοιχης πλευράς

8 Κατόπιν ορίζονται οι επιθυμητές συνθήκες θέρμανσης ψύξης και επιλέγονται οι πηγές για τον σκοπό αυτό.

9. Με βάση τα δεδομένα που έχουν εισαχθεί υπολογίζονται οι συνολικές καταναλώσεις της τελευταίας διετίας και ο χρήσης συμπληρώνει τις πραγματικές καταναλώσεις.

10 Τέλος, προτείνονται τα μέτρα που απαιτούνται για εξοικονόμηση ενέργειας και το αντίστοιχο κόστος.