Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Τα αποτελέσματα θα έρθουν για 120.000 δικαιούχους

Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Τα αποτελέσματα θα έρθουν για 120.000 δικαιούχους
Τετάρτη, 21/06/2023 - 11:22

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα». Οι αιτήσεις τελείωσαν και τώρα αναμένονται τα αποτελέσματα.

Η φάση των αιτήσεων για το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» ολοκληρώθηκε πριν λίγα 24ωρα με την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής αίτησης. Τώρα θα ακολουθήσει η κατάταξη των αιτήσεων, ώστε να προκύψουν οι δικαιούχοι, αλλά και η λίστα των επιλαχόντων. Τα αποτελέσματα ανμένονται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να τοποθετήσουν τον ηλιακό θερμοσίφωνα σε κατοικία (όχι επαγγελματική στέγη). Προϋπόθεση είναι το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, αλλά και αποσυρθεί ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας (τουλάχιστον 40 λίτρων).

Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων και πιο συγκεκριμένα με το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, καθώς και το αν υπάρχουν στην οικογένεια μέλη ΑμεΑ ή εξαρτώμενα μέλη. Επίσης, θα πριμοδοτηθούν επίσης και οι μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο.

Το κονδύλι που υπάρχει διαθέσιμο είναι στα 100 εκατ. ευρώ και αναμένεται να καλύψει 120.000 δικαιούχους, ωστόσο οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 350.000.

Βέβαια θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με το Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή. Όσοι δικαιούχοι δεν κάνουν χρήση της επιδότησης μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα την χάσουν και θα καταρτιστεί λίστα επιλαχόντων. Κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν σε επόμενη φάση επιπλέον ωφελούμενοι.

Εκτός από το όφελος στους καταναλωτές, σημαντικό είναι και το όφελος για το περιβάλλον, καθώς εκτιμάται ότι θα σημειωθεί μείωση κατά τουλάχιστον 200 χιλ. τόνων CO2 ανά έτος. Καθώς επίσης υπολογίζεται, ότι η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού πρόκειται να μειωθεί κατά περίπου 65%.

Για να δοθεί η επιδότηση για την αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα είναι υποχρεωτική η απόσυρση των παλαιών θερμοσιφώνων οι οποίοι πρέπει να είναι λειτουργικοί.

Το εισοδηματικό όριο ανά μέλος οικογένειας είναι 30.000 ευρώ τον χρόνο και η επιδότηση ανέρχεται έως 60% της δαπάνης αγοράς του νέου ηλιακού θερμοσίφωνα. Στο ανώτατο ποσό επιχορήγησης για τους δικαιούχους συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης.