Αλλάζω Συσκευή: Με vouchers επτά στους δέκα αιτούντες επιδότησης

Αλλάζω Συσκευή: Με vouchers επτά στους δέκα αιτούντες επιδότησης
Σάββατο, 10/06/2023 - 07:41

Επτά στους δέκα που έκαναν αίτηση για επιδότηση αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή».

Στο πρόγραμμα που έκανε «πρεμιέρα» έναν χρόνο πριν εντάχθηκαν άλλοι 44.660 δικαιούχοι από τη δεξαμενή των επιλαχόντων. Με την ένταξη των νέων νοικοκυριών, δίνεται η δυνατότητα συνολικά σε 585.650 δικαιούχους να αντικαταστήσουν τις παλιές ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές τους (κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες), με νέες ενεργειακά αποδοτικότερες, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 67% όσων έχουν κάνει αίτηση στο πρόγραμμα.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον να επισημανθεί είναι ότι οι νέοι δικαιούχοι προέρχονται από τη δεξαμενή των 879.026 που κατέθεσαν αίτηση στο πρόγραμμα και όσο διευρύνεται ο αριθμός τόσο περισσότερο ανοίγει ο δρόμος σε επιλαχόντες με πιο υψηλά εισοδήματα γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερη αγοραστική δυνατότητα.

Πόσοι όμως έχουν κάνει χρήση των vouchers συνολικά μέχρι σήμερα; Με βάση τα στατιστικά στοιχεία μέχρι χθες 9 Ιουνίου είχαν εκδοθεί 801.368 vouchers συνολικά για κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες.

Σε ό,τι αφορά τα κλιματιστικά έχουν εκδοθεί 414.245 vouchers, έχουν δεσμευτεί ή εξαργυρωθεί από τον έμπορο 246.086 vouchers και είναι διαθέσιμα προς χρήση 168.159. Αναφορικά με την ανακύκλωση έχει επιβεβαιωθεί η παράδοση από τον φορέα πιστοποίησης και πληρωμής για 427.892 κλιματιστικά.

Αναφορικά με τα ψυγεία έχουν εκδοθεί 304.418 επιταγές, έχουν δεσμευτεί ή εξαργυρωθεί από τον έμπορο 205.264 επιταγές και παραμένουν διαθέσιμες για χρήση 99.154. Εχει γίνει επιβεβαίωση από τον φορέα πιστοποίησης και πληρωμής για 189.918 ψυγεία.

Τέλος, για αντικατάσταση καταψύκτη έχουν εκδοθεί 82.705 vouchers εκ των οποίων έχουν εξαργυρωθεί τα 41.453 και παραμένουν διαθέσιμα για χρήση 41.252. Ο φορέας πιστοποίησης και πληρωμών έχει επιβεβαιώσει 37.386 περιπτώσεις.

Οι νέοι δικαιούχοι έχουν αρχίσει ήδη να λαμβάνουν την ενημέρωση με SMS στον τηλεφωνικό αριθμό που έχουν δηλώσει.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση έως και κατά 50% η αγορά της νέας συσκευής, ενώ τα ποσοστά και τα ποσά επιδοτήσεων διαμορφώνονται ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου και τον τύπο της συσκευής. Προϋποθεση για την επιδότηση είναι η απόσυρση προς ανακύκλωση των συσκευών που αντικαθίσταται και οι οποίες πρέπει να είναι λειτουργικές.

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη. Το ποσοστό επιδότησης είναι με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια όπως το πλήθος των μελών της οικογένειας με πρόσθετη μοριοδότηση για μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑΜΕΑ.