Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Συνέδριο με θέμα «Κυκλική Οικονομία, Μονόδρομος στην ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας»

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Συνέδριο με θέμα «Κυκλική Οικονομία, Μονόδρομος στην ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας»
Δευτέρα, 03/04/2023 - 11:18

Στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, στις 27 και 28 Μαρτίου 2023, υπό τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Μετάβασης, Πράσινου Μετασχηματισμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Καινοτομίας Στέργιου Κιάνα, διεξήχθη το Συνέδριο που διοργάνωσε ηΠεριφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Computer Power Goes Green» – «GO-GREEN».

Το έργο «GO-GREEN» εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «INTERREG V-B – BALKAN – MEDITERRANEAN 2014-2020», στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Περιβάλλον» και είναι η πρώτη φορά που η ΠΔΜ συμμετέχει σε διακρατικό πρόγραμμα ως επικεφαλής εταίρος.

Στο έργο περιλαμβάνονται δράσεις προώθησης της πράσινης ψηφιακής μετάβασης, μέσω της δημιουργίας παρατηρητηρίου για την αξιολόγηση της ενεργειακής απόδοσης ψηφιακών υποδομών, εργαλείων αξιολόγησης, σχεδίων δράσης και πιλοτικών παρεμβάσεων. Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση του έργου, θα έχουν δημιουργηθεί δύο Πράσινα Κέντρα Υπολογιστικής Ισχύος, ένα στο κτίριο των φοιτητικών εστιών τουΠανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ένα στο Νοσοκομείο Γρεβενών, μέσω των οποίων η εκλυόμενη θερμότητα από αυτά θα αξιοποιείται για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν πέντε χώρες:

Η Ελλάδα, με την ΠΔΜ ως επικεφαλής εταίρος και το ΤΕΕ, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βουλγαρία και η Κύπρος με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 5 εκ. ευρώ, από τα οποία στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αντιστοιχούν σχεδόν 2 εκ. ευρώ.

Στο Συνέδριο έγινε επίσης εκτεταμένη αναφορά στα οφέλη της κυκλικής οικονομίας με τη συμμετοχή εκλεκτών ομιλητών, εκπροσώπων επιχειρήσεων και φορέων που εφαρμόζουν δράσεις κυκλικής οικονομίας στα απορρίμματα, στη γεωργία, στην κατασκευή δημόσιων και ιδιωτικών έργων κτλ.

Οι νέοι άνθρωποι, με την αθρόα προσέλευσή τους σφράγισαν την επιτυχία του Συνεδρίου και απέδειξαν ότι ο πράσινος μετασχηματισμός τους αφορά και τους ενδιαφέρει, ενώ ευχή όλων ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να έχει στο μέλλον να επιδείξει ακόμα περισσότερα πράσινα έργα και να αποτελεί παράδειγμα καλών πρακτικών και για την υπόλοιπη Ελλάδα.

synedrio-kykliki-oikonomia-monodromos-stin-anaptyxi-tis-dytikis-makedonias2.jpg