MyFairMoney: Νέο διαδικτυακό εργαλείο σ για βιώσιμες επενδύσεις

MyFairMoney: Νέο διαδικτυακό εργαλείο σ για βιώσιμες επενδύσεις
Δευτέρα, 03/04/2023 - 11:54
  • Υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί ότι οι επενδύσεις από ιδιώτες είναι όντως περιβαλλοντικά βιώσιμες;
  • Έχουν τη δυνατότητα οι ιδιώτες επενδυτές, απλοί πολίτες χωρίς τεράστια κεφάλαια ή εξειδικευμένες γνώσεις να επενδύσουν πραγματικά βιώσιμα και να συμβάλουν – στον βαθμό που τους αναλογεί- στη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα και οικολογικά βιώσιμη;
  • Πώς μπορούν οι σύμβουλοι να κατευθύνουν τους πελάτες τους προς τα πιο κατάλληλα προϊόντα και πώς μπορούν σύμβουλοι και καταναλωτές να περιηγηθούν στον λαβύρινθο των βιώσιμων προϊόντων της αγοράς;

Σε αυτά τα καίρια και σημαντικά ερωτήματα έρχεται να απαντήσει το νέο διαδικτυακό εργαλείο MyFairMoney: μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και μη κερδοσκοπική πλατφόρμα που βοηθά τους μικροεπενδυτές να λάβουν τις οικονομικές αποφάσεις τους με βάση ισχυρά και επιστημονικά τεκμηριωμένα κριτήρια περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Είναι μάλιστα ιδιαίτερα αισιόδοξο το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι και Έλληνες πολίτες φαίνεται με σαφήνεια πως επιθυμούν αυτή τη βιώσιμη στροφή για τις επενδύσεις τους. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε 6 ευρωπαϊκές χώρες οι ιδιώτες – μη επαγγελματίες επενδυτές – δηλώνουν τη διάθεσή τους να στραφούν σε βιώσιμα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Για να αξιοποιηθεί όμως, αυτή η δυναμική, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διάφοροι ανασταλτικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα η πολυπλοκότητα / υπερφόρτωση με πληροφορίες, ο κίνδυνος για «πράσινο ξέπλυμα», που υποσκάπτουν το πέρασμα από την πρόθεση στη δράση.Η πλήρης έρευνα είναι διαθέσιμηεδώ.

H πλατφόρμα MyFairMoney δημιουργήθηκε από τον εξειδικευμένο οργανισμό οικονομικών ερευνών “2 Degrees Investing Initiative” και είναι μια από τις πρώτες πλατφόρμες του είδους της, παρέχοντας ανάλυση και πληροφορίες για 17.000 επενδυτικά προϊόντα διαθέσιμα στην Ευρώπη. Πλέον, με τη συμμετοχή του WWF Ελλάς στην πρωτοβουλία, το συγκεκριμένο εργαλείο είναι στη διάθεση και των Ελλήνων που αναζητούν τον τρόπο να επενδύσουν βιώσιμα.

Οι χρήστες του νέου αυτού εργαλείου θα έχουν στη διάθεσή τους:

  • Πηγές και εργαλεία για την εξοικείωσή τους με τις έννοιες που σχετίζονται με τις βιώσιμες επενδύσεις.
  • Ένα ερωτηματολόγιο μέσω του οποίου μπορούν να καθορίσουν ποιες είναι οι προτιμήσεις βιωσιμότητάς τους, και το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια συζήτηση με έναν χρηματοοικονομικό σύμβουλο.
  • Μια βάση δεδομένων που παρέχει βαθμολογίες για 17.000 επενδυτικά προϊόντα διαθέσιμα ανά την Ευρώπη όσον αφορά στη συμβατότητά τους με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, τη κλιματική τους διαχείριση και την επίδοσή τους ως προς τα κριτήρια ESG (περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση).

Οι προτιμήσεις των επενδυτών αλλάζουν. Περισσότερο από ποτέ, οι πολίτες ενδιαφέρονται για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η οικονομική δραστηριότητα. Θέλουν να συμμετέχουν σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά «υπεύθυνες» ή «βιώσιμες» επενδύσεις και να έχουν θετικό αντίκτυπο στον πραγματικό κόσμο. Η νέα αυτή πλατφόρμα αναμένεται να τους βοηθήσει σε αυτή τη στροφή που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη σε αυτήν την κρίσιμη και ιστορική συγκυρία για τον πλανήτη και το ίδιο μας το μέλλον.

Περισσότερες πληροφορίες:

  • Επισκεφθείτε την πλατφόρμα εδώ:MyFairMoney
  • Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την ανάγκη του αναπροσανατολισμού των επενδύσεων προς πιο βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητεςεδώ.
  • Η MyFairMoney χρηματοδοτείται από την ADEME, το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρόγραμμα Horizon 2020, το ΕΙΤ ClimateKIC, την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για το Κλίμα (EUKI) και το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Περιβάλλοντος.