Έρχονται τα πρώτα γραφεία «υπηρεσιών μιας στάσης» την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών

Έρχονται τα πρώτα γραφεία «υπηρεσιών μιας στάσης» την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών
Κυριακή, 02/04/2023 - 07:40

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEnergeia, τα γραφεία «υπηρεσιών μιας στάσης» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, εκτιμάται ότι θα έχουν οργανωθεί πλήρως έως το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ανοίγουν τους επόμενους μήνες στην Αθήνα, τα πρώτα γραφεία «υπηρεσιών μιας στάσης» (one-stop shops) που αποσκοπούν στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος REVERTER – Deep REnovation roadmaps to decrease households VulnERability To Energy poverty.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEnergeia, τα γραφεία «υπηρεσιών μιας στάσης» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, εκτιμάται ότι θα έχουν οργανωθεί πλήρως έως το πρώτο τρίμηνο του 2024 και ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι δήμοι Αθηναίων, Αγίου Δημητρίου, Ιλίου, Καισαριανής, Παλαιού Φαλήρου, Νέας Ιωνίας, Χαϊδαρίου, Χαλανδρίου, Αγίων Αναργύρων, Καματερού και Κηφισιάς.

Μάλιστα σχετικές ανακοινώσεις για το πρώτο, τέτοιο, γραφειο θα γίνουν την προσεχή Δευτέρα σε σχετική εκδήλωση, από εκπροσώπους του Εργαστηρίου Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) της Ένωσης Καταναλωτών – «Η Ποιότητα Της Ζωής» (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.) και του Δήμου Αγίου Δημητρίου, που συνεργάζονται, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος. το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE.

Ειδικότερα, το έργο αποσκοπεί, σε συνεργασία και με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών, στη σχεδίαση και πιλοτική εφαρμογή εννέα οδικών χαρτών σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες για την άμβλυνση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας.

Δηλαδή, οι οδικοί χάρτες που θα σχεδιαστούν στο πλαίσιο του έργου θα λάβουν υπόψη τους τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κτιρίων, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ευάλωτων νοικοκυριών και τις κλιματικές συνθήκες, ώστε να καλύψουν πολλές διαφορετικές περιπτώσεις και να επιτρέψουν, μελλοντικά, την εφαρμογή και αναπαραγωγή των προτεινόμενων δράσεων σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Το έργο θα λειτουργήσει πιλοτικά σε τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις – την Αθήνα, το Μπρέζοβο της Βουλγαρίας, την Ρίγα της Λετονίας και την Κοΐμπρα της Πορτογαλίας – οι οποίες χαρακτηρίζονται από διαφορετικές κλιματικές και κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες (π.χ. παλαιότητα και μέγεθος κτιριακού αποθέματος, ποσοστά ιδιοκατοίκησης, ποσοστά μονογονεϊκών οικογενειών, εισοδηματική κατανομή, συνήθειες και πεποιθήσεις κατοίκων κτλ.).

Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η άμβλυνση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας η οποία, κατά βάση, είναι συνδεδεμένη με τις υψηλές τιμές ενέργειας, το μικρό εισόδημα των νοικοκυριών και τη χαμηλή ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και των οικιακών συσκευών καθώς, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί.

Όπως σημειώνεται από τους φορείς που συνεργάζονται για το έργο, η ενεργειακή φτώχεια είναι κατά βάση συνδεδεμένη με τις υψηλές τιμές ενέργειας, το χαμηλό εισόδημα των νοικοκυριών και τη χαμηλή ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και των οικιακών συσκευών.

Τα ευάλωτα νοικοκυριά λοιπόν θα μπορούν να βρουν μία «στέγη» που θα τα βοηθήσει να εγγραφούν σε επιδοτούμενα προγράμματα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών τους παρέχοντάς τους όλη τη σχετική καθοδήγηση, στήριξη και βοήθεια.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που θα γίνουν την προσεχή Δευτέρα σε εκδήλωση της ΕΚΠΟΙΖΩ, με το Δήμο Αγίου Δημητρίου τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 και ώρα 18.00, στο Δημαρχείο -δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» ξεκινούν οι δράσεις ευαισθητοποίησης στις οποίες περιλαμβάνονται:

  • Εκδηλώσεις ενημέρωσης
  • Εκπαίδευση προσωπικού των δήμων για παροχή συμβουλών
  • Λειτουργία γραφείου υπηρεσιών μίας στάσης (καταρχήν στον δήμο Αγίου Δημητρίου)