Τέλος στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης

Τέλος στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης
Τετάρτη, 29/03/2023 - 06:21

Τρεις ημέρες περιθώριο έχουν όσοι καταναλωτές θέλουν να γεμίσουν τις δεξαμενές τους με πετρέλαιο θέρμανσης με μειωμένες τιμές.

Από την 31η Μαρτίου ακριβαίνει κατά 15 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς λήγει η κρατική επιδότηση στην αντλία ενώ δεν προβλέπεται παράταση του μέτρου. Στις 15 Απριλίου σταματά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και εκτιμάται ότι δεν θα δοθεί παράταση του μέτρου της επιδότησης στην αντλία.

Με τη μέση τιμή του πετρελαίου να διαμορφώνεται στα 1,160 ευρώ πανελλαδικά από την 1η Απριλίου θα αυξηθεί στα 1,31 λεπτά ανά λίτρο. Σε κάθε περίπτωση η τιμή είναι αρκετά χαμηλότερη από την τιμή με την οποία ξεκίνησε να διατίθεται τον περασμένο Οκτώβριο όταν έπιανε τα 1,40-1,45 ευρώ το λίτρο και αυτό με την κρατική επιδότηση, η οποία έως τον Δεκέμβριο ήταν στα 25 λεπτά ανά λίτρο.

Πάντως τους δύο πρώτες μήνες του χρόνου η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης έκανε «βουτιά». Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς τον Ιανουάριο η πτώση στις πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης έφτασε το 60% και τον Φεβρουάριο κοντά στο 4-5% γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις καλές καιρικές συνθήκες και στο ότι πολλά νοικοκυριά είχαν προμηθευτεί πετρέλαιο νωρίτερα και δεν καταναλώθηκε . Άλλωστε, θυμίζουμε ότι τον περσινό Ιανουάριο οι ανάγκες κατανάλωσης ήταν πολύ μεγαλύτερες λόγω της πολυήμερης κακοκαιρίας και των χιονοπτώσεων που έπληξαν μεγάλο μέρος της χώρας.

Η επόμενη δόση του επιδόματος θέρμανσης

Στο μεταξύ στις 28 Απριλίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα γίνει η καταβολή της επόμενης δόσης για το επίδομα θέρμανσης και θα αφορά το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023. Ειδικά για το φυσικό αέριο με δικαιολογητικά αγορών έως την 16η Μαϊου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως την 31η Μαΐου 2023 το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2023.

Ειδικά για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30ή Ιουνίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως την 15η Ιουλίου 2023 το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 10η Αυγούστου 2023.
Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ποσό για το επίδομα θέρμανσης ανέρχεται για την τρέχουσα περίοδο σε 300 εκατ. ευρώ, από 174 εκατ. ευρώ σε σχέση με την περσινή και οι δικαιούχοι θα λάβουν 100 ευρώ έως και 1.600 ευρώ.

Το επίδομα για θέρμανση της κύριας κατοικίας τους, δίνεται όχι μόνο για όσους αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και για όσους καταθέσουν αποδείξεις ή λογαριασμούς για φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) για σόμπες, φυσικό αέριο θέρμανσης, φιάλες υγραερίου, καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Το ελάχιστο ύψος επιδόματος διαμορφώνεται σε 100 ευρώ και το μέγιστο σε 800 ευρώ, με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, ενώ για νέους δικαιούχους και όσους δεν χρησιμοποιήσουν φέτος φυσικό αέριο αλλά πετρέλαιο, το επίδομα διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ.