O πόλεμος στην Ουκρανία κλονίζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης – Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας

O πόλεμος στην Ουκρανία κλονίζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης – Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας
Τρίτη, 28/03/2023 - 12:04

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επιστρέφει στις 26-29 Απριλίου, με αρκετές ενότητες αφιερωμένες στο κορυφαίο θέμα της ενέργειας, της ενεργειακής κρίσης και των γεωπολιτικών της προεκτάσεων καθώς και της ανάγκης μετάβασης σε καθαρές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στις ειδικές συζητήσεις που ανήκουν στη θεματική ενότητα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ενεργειακής μετάβασης, ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και στην πορεία προς την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης. Οι προοπτικές της πράσινης μετάβασης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ενεργειακή αυτονομία και έτσι το Φόρουμ θα απασχολήσουν οι τελευταίες εξελίξεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, υδροηλεκτρική και υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Τέλος, ξεχωριστή σημασια δίνεται στις γεωπολιτικές προεκτάσεις της ενεργειακής ασφάλειας, με ειδικές αναφορές στους νέους ενεργειακούς δρόμους που προσφέρει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μεταξύ των επιβεβαιωμένων ομιλητών ξεχωρίζουν οιDitte Juul Jørgensen, Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,Geoffrey Pyatt, πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και νυν Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα ενεργειακών πόρων,Νίκος Τσάφος, ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας,Abdulaziz Sager, Πρόεδρος του Gulf Research Centre της Σαουδικής Αραβίας καιSamantha Gross, Διευθύντρια του Energy Security and Climate Initiative του Ινστιτούτου Brookings καθώς και όλοι οι CEO’s των μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χωρας όπωςΕΛΠΕ,Μυτιληναιος,ΔΕΗ,Κοπελούζος.