Τι συμφέρει για θέρμανση στην έναρξη του 2023 - Ανατροπή για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Τι συμφέρει για θέρμανση στην έναρξη του 2023 - Ανατροπή για πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Πέμπτη, 29/12/2022 - 06:58

Με ανατροπές μπαίνει το 2023 για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τι συμφέρει τελικά για θέρμανση.

«Ποδαρικό» με το φυσικό αέριο να είναι φθηνότερο καύσιμο για θέρμανση από το πετρέλαιο ετοιμάζεται να κάνει ο Ιανουάριος του 2023. Από την Πρωτοχρονιά η κρατική επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης μειώνεται κατά 10 λεπτά και διαμορφώνεται στα 15 λεπτά στην αντλία από 25 λεπτά που ισχύει για δύο ακόμη ημέρες. Οπερ σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται αυτομάτως ακριβότερο κατά 10 λεπτά. Η τιμή διάθεσης του πετρελαίου ενδέχεται δε να αυξηθεί περαιτέρω εφόσον δεν συνεχιστεί η επιδότηση από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας.

Τον Οκτώβριο το πετρέλαιο θέρμανσης έκανε πρεμιέρα σε τιμή ως και 25% χαμηλότερη από το φυσικό αέριο. Ο Νοέμβριος βρήκε τα δύο καύσιμα να είναι πολύ κοντά στις τιμές αφού η μεγάλη βουτιά των διεθνών τιμών στο αέριο εξουδετέρωσε τη γενναία πριμοδότηση στο πετρέλαιο.

Ενας συνδυασμός γεωπολιτικών εξελίξεων, καιρικών συνθηκών, ρωσικών αντιποίνων και μείωσης των κρατικών επιδοτήσεων στην Ελλάδα, ανατρέπει τις ισορροπίες και ξαναδίνει από τον Γενάρη, όπως όλα δείχνουν, τον τίτλο του φθηνότερου καυσίμου θέρμανσης στο φυσικό αέριο.

Αν και νωρίς για τους παρόχους να ανακοινώσουν τιμές λιανικής για τον επόμενο μήνα, οι εκτιμήσεις - συνυπολογίζοντας και την επιδότηση των 2 λεπτών ανά θερμική κιλοβατώρα από τη ΔΕΠΑ - μιλούν για επίπεδα πέριξ των 10-11 λεπτών. Διότι μέσα στον Δεκέμβριο, βάσει του οποίου διαμορφώνεται και η τιμή του επόμενου μήνα, το αέριο έχει κάνει βουτιά διεθνώς γύρω στο 40% και βρίσκεται στα επίπεδα του περασμένου Φεβρουαρίου (80-81 ευρώ/MWh).

Οι γεμάτες ευρωπαϊκές αποθήκες, η μεγάλη διαθεσιμότητα LNG και οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες ειδικά στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, προοιωνίζονται ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της στρατηγικής απεξάρτησης από το φυσικό αέριο, που αποτελεί και ευρωπαϊκή κατεύθυνση, ήθελε και θέλει να στρέψει όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές στο πετρέλαιο, ώστε να υποχωρήσει η ζήτηση για το πρώτο. Εάν η βουτιά στο αέριο είχε συνοδευτεί από αντίστοιχη πτώση και στο πετρέλαιο - το αντίθετο συνέβη- τότε το τελευταίο θα ήταν αρκετά φθηνότερο. Τα πράγματα όμως ήρθαν διαφορετικά και μετά από συνεχείς ανατροπές, το φυσικό αέριο φαίνεται να παίρνει πίσω από το πετρέλαιο τον τίτλο του φθηνότερου καυσίμου.

Ηδη με βάση τις τελευταίες τιμοληψίες στις 27 Δεκεμβρίου του υπουργείου Ανάπτυξης έδειξαν μέση τιμή 1,127 ευρώ ανά λίτρο σε πανελλαδικό επίπεδο και έκτοτε οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί αγγίζοντας τα 83 δολάρια το βαρέλι, όταν στις αρχές Δεκεμβρίου είχαν υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τα 75 δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την πορεία των διεθνών τιμών, από το νέο έτος το πετρέλαιο θέρμανσης από 1,26 ευρώ το λίτρο (μέση τιμή του πετρελαίου σήμερα), αναμένεται να διαμορφωθεί τουλάχιστον σε 1,36 ευρώ το λίτρο, υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή θα διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα.

Για το σύνολο της χρονιάς που φεύγει πάντως, το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο ήταν τουλάχιστον 30% φθηνότερο από την κατανάλωση φυσικού αερίου, όπως δείχνει η επικαιροποιημένη μελέτη που διεξήγαγε το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ. Προϋπόθεση είναι ο λέβητας πετρελαίου να μην μετρά πολλά χρόνια «ζωής» και επομένως να μην έχει χαμηλή απόδοση, καθώς σε αυτή την περίπτωση η σχετική διαφορά μειώνεται περίπου στο 11%.

Οι ερευνητές του ΕΜΠ και του ΕΚΕΤΑ πραγματοποιούν κάθε χρόνο τη συγκριτική μελέτη για το κόστος θέρμανσης, προχωρώντας τον Νοέμβριο στη δημοσίευση της 1ης έκδοσης για τη χειμερινή περίοδο 2022-2023. Πριν από μερικές ημέρες, ωστόσο, δημοσίευσαν τη 2η και πιο επικαιροποιημένη έκδοση, λαμβάνοντας υπόψη τις λιανικές τιμές Δεκεμβρίου για το ρεύμα, το φυσικό αέριο, τα στερεά καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης (στα 1,1790 ευρώ ανά λίτρο). Επομένως, με την επικαιροποίηση τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν το κόστος που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο για κάθε τεχνολογία.