Λογαριασμός ρεύματος: Πώς θα υπολογίσετε το κόστος

Λογαριασμός ρεύματος: Πώς θα υπολογίσετε το κόστος
Πέμπτη, 22/12/2022 - 11:43

Εργαλείο που υπολογίζει τον λογαριασμό ρεύματος ανάλογα με την χρήση των ηλεκτρικών συσκευών ενός τυπικού νοικοκυριού δημιούργησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε συνεργασία με τις Ενώσεις Καταναλωτών.

Οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίσουν κατ΄εκτίμηση το σύνολο του λογαριασμού ρεύματος (εκτός δημοτικών φόρων, τέλος ΕΡΤ και ΤΑΠ), καθώς με βάση τις χρεώσεις των προμηθευτών μαζί με τις επιδοτήσεις, που μπορούν να αλλάζουν κάθε μήνα χρησιμοποιώντας μέσω της ιστοσελίδας της ΡΑΕ που αναρτά τις τιμές και τις χρεώσεις.

Ειδικότερα, στην ιστοσελίδα ElectricityCostCalculator.gr οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίσουν την ενέργεια (κιλοβατώρες) καθώς και το κόστος χρήσης των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών τους.

Συγκεκριμένα οι καταναλωτές διαλέγουν τις οικιακές συσκευές που διαθέτουν με ένα κλικ, εισάγουν τον χρόνο χρήσης κάθε συσκευής και επιλέγουν την τιμή κιλοβατώρας που προσφέρει ο Προμηθευτής τους. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να υπολογίσουν ένα ενδεικτικό ημερήσιο και μηνιαίο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο υπολογισμός του λογαριασμού ρεύματος

Ο υπολογισμός του κόστους (είναι ενδεικτικός και αποτελεί εκτίμηση λογαριασμού) έχει γίνει με προκαθορισμένες τιμές ημερήσιας διάρκειας λειτουργίας κάθε συσκευής, οι οποίες έχουν επιλεχθεί βάσει ενδεικτικής οικιακής χρήσης ενός νοικοκυριού. Για τον λόγο αυτό, οι προκαθορισμένες τιμές χρήσης ορισμένων συσκευών ενδέχεται να παρεκκλίνουν κατά περίπτωση, ιδιαιτέρως στις περιπτώσεις ακραίων συνθηκών λειτουργίας (χειμώνας/καλοκαίρι).

Οι Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις αφορούν στις Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ) υπέρ ΑΔΜΗΕ, χρεώσεις Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ) υπέρ ΔΕΔΔΗΕ, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).

Το Κόστος Ηλεκτρικής Ενέργειας περιλαμβάνει επίσης Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ύψους 0,0022 €/KWh και Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) 6% επί του Κόστους Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Το Κόστος Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν περιλαμβάνει χρεώσεις υπέρ τρίτων αναφορικά με τα δημοτικά τέλη και φόρους, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, τη χρέωση ΕΡΤ και το Ειδικό Τέλος 5‰ N.2093/92.