Εμπόριο: Αρνητικές επιπτώσεις για το 80% λόγω της ενεργειακής κρίσης

Εμπόριο: Αρνητικές επιπτώσεις για το 80% λόγω της ενεργειακής κρίσης
Παρασκευή, 02/12/2022 - 07:20

Οι 8 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις έχουν επηρεαστεί πολύ ή πάρα πολύ από τις ανατιμήσεις στις τιμές της ενέργειας..

Αυτό απάντησαν οι έμποροι που συμμετείχαν σε έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της ΕΣΕΕ με θέμα: Εκτιμήσεις για τις επιδόσεις των μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου από την πρακτική της “Black Friday 2022”.

Παρά το γεγονός ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν είναι έντασης ενέργειας, παρατηρείται σημαντική επιδείνωση στις αρνητικές επιπτώσεις.

Ειδικότερα, 8 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι επηρεάστηκαν πολύ/ πάρα πολύ από τις ανατιμήσεις στις τιμές της ενέργειας, ενώ σε αντίστοιχη μέτρηση των θερινών εκπτώσεων, μόλις τρεις μήνες πριν, στον ίδιο υψηλό βαθμό είχαν επηρεαστεί 7 στις 10.

Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις καταγράφουν αυξήσεις στο λειτουργικό κόστους έως 20%, επιβάρυνση που θεωρείται χαμηλότερη συγκριτικά με άλλους κλάδους. Φυσικά, μια τέτοια επιβάρυνση, εν μέσω τέτοιας έντονης αβεβαιότητας και ρευστότητας, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ότι αμφισβητεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, παρά την κρατική υποστήριξη.

Το κόστος των προμηθευτών διατηρήθηκε σε σχετικά πιο συγκρατημένα επίπεδα αναφορικά με το λειτουργικό κόστος, καθώς πολλοί επιχειρηματίες φρόντισαν να διαπραγματευτούν εγκαίρως τις τιμές, πριν την κορύφωση της κρίσης ενέργειας.

Παρά την ενεργειακή κρίση και την ακόλουθη επιδείνωση των προσδοκιών, καταγράφεται μια ενίσχυση του φυσικού καταστήματος, καθώς οι καταναλωτές παρουσιάζουν μια έντονη τάση επανασύνδεσής τους με τις φυσικές αγορές μετά τη πανδημία.

Όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας: «…οι παρεμβάσεις και τα μέτρα στήριξης δεν θα πρέπει να ευνοούν κάποιους κλάδους αποκλείοντας άλλους. Στόχος παραμένει η έγκαιρή αντιμετώπιση και αυτής της πρόκλησης και η ενίσχυση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων».