Πετρέλαιο κίνησης: Στο τέλος του μήνα οι οριστικές αποφάσεις για επιδότηση

Πετρέλαιο κίνησης: Στο τέλος του μήνα οι οριστικές αποφάσεις για επιδότηση
Τετάρτη, 19/10/2022 - 06:46

Στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης.

Με φόντο την καλή πορεία της τιμής του φυσικού αερίου που έχει πέσει την τελευταία εβδομάδα στα 122 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσδοκά στη δημιουργία μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου, που θα δώσει και μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τις επιδοτήσεις.

Με δεδομένο ότι το σενάριο που έχει ληφθεί υπόψη στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, βασίζεται στις τιμές του αερίου στα 230 ευρώ του Σεπτεμβρίου και τα 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα του Σεπτεμβρίου, η αποκλιμάκωση της τιμές τις τελευταίες ημέρες δίνει μεγάλη ανάσα.

Οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, μπορούν να κατευθυνθούν στο πετρέλαιο κίνησης. Όπως σημειώνουν, άλλωστε, αρμόδιες πηγές, το κόστος δεν είναι απαγορευτικό, αφού δεν ξεπερνά τα 80 εκατ ευρώ για το δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, πάντως, ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του Οκτωβρίου κι αφού συνεκτιμηθούν οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, όπου πάντως η τιμή του πετρελαίου δεν δείχνει επί του παρόντος διάθεση υποχώρησης, κάτι που αποτελεί κανόνα και για όλη την ΕΕ. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία από το εβδομαδιαίο δελτίο της Κομισιόν, η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης στην Ευρωζώνη διαμορφώνεται στα 1,93 ευρώ έναντι 1,85 ευρώ μέσης τιμής της αμόλυβδης.

Στην εγχώρια αγορά η τιμή του πετρελαίου κίνησης έχει ανοδική πορεία. Ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου που άρχισε η διάθεσή του μέχρι τώρα κρατάει μια σταθερή τιμή στο 1,414 ευρώ ανά λίτρο οι τιμές του ντίζελ και της βενζίνης αυξάνονται. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου η μέση τιμή πανελλαδικά ήταν στα 2,141 ευρώ ανά λίτρο. Η αμόλυβδη των 95 οκτανίων στα 2,035 ευρώ ανά λίτρο και η αμόλυβδη 100 οκτανίων στα 2,226 ευρώ ανά λίτρο.

Το επίδομα θέρμανσης

Εν τω μεταξύ αναμένεται στις επόμενες ημέρες η κοινή υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης και στην οποία έχουν γίνει αλλαγές που αφορούν το ανώτατο ποσό της ενίσχυσης το οποίο αυξάνεται στα 800 ευρώ από 750 ευρώ πέρυσι ενώ όσοι υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση και όσοι μετατρέψουν το καυστήρα σε πετρέλαιο θα λάβουν διπλάσιο επίδομα που θα φθάνει έως τα 1.600 ευρώ σε σχέση με τους υπόλοιπους. Επίσης για τους παλαιούς άγαμους δικαιούχους το περιουσιακό κριτήριο αναπροσαρμόζεται στα 200.000 ευρώ από 180.000 ευρώ αλλά πολλοί είναι αυτοί που θα βρεθούν εκτός ενίσχυσης καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν χαμηλά.

Αναλυτικότερα:

Παλαιοί δικαιούχοι: Τα νοικοκυριά που έλαβαν πέρυσι επίδομα θέρμανσης χρησιμοποιώντας ως μέσο θέρμανσης πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ή υγραέριο, ή τηλεθέρμανση, καυσόξυλα ή πέλετ (για οικισμούς με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους) φέτος θα λάβουν επίδομα θέρμανσης που κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ. Για τους συγκεκριμένους τα εισοδηματικά όρια αυξάνονται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο από 14.000 ευρώ, σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο από 20.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ το όριο της ακίνητης περιουσίας αναπροσαρμόζεται στα επίπεδα των 200.000 ευρώ από 180.000 ευρώ για τον άγαμο αλλά διατηρείται στα 300.000 ευρώ για το ζευγάρι.

Παλαιοί δικαιούχοι με αλλαγή καυστήρα: Όσοι έλαβαν πέρυσι επίδομα θέρμανσης και θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο για τη θέρμανση τους θα λάβουν διπλάσιο επίδομα με βάση τα νέα αυξημένα εισοδηματικά όρια.

Νέοι δικαιούχοι: Τα νοικοκυριά που θα υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση δικαιούνται διπλάσιο επίδομα θέρμανσης με βάση όμως τα εισοδηματικά όρια που ίσχυσαν πέρυσι, δηλαδή 14.000 ευρώ για τον άγαμο και 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο

Ύψος επιδόματος: Το επίδομα βάσης ανεβαίνει στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι και το τελικό ποσό αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή. Σε κάθε περίπτωση το ποσό του επιδόματος δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 100 ευρώ και μεγαλύτερο από 800 ευρώ έναντι 100 ευρώ και 750 ευρώ αντίστοιχα πέρυσι ενώ το ανώτατο όριο φθάνει τα 1.600 ευρώ για όσους δικαιούνται διπλό επίδομα.

Διεύρυνση δικαιούχων: Το επίδομα θα λάβουν φέτος και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν κηροζίνη για σόμπα πετρελαίου.