Νέα καθυστέρηση στην έναρξη του Εξοικονομώ για τις Επιχειρήσεις

Νέα καθυστέρηση στην έναρξη του Εξοικονομώ για τις Επιχειρήσεις
Τρίτη, 14/03/2023 - 05:23

Να σημειωθεί πως καθυστερήσεις παρατηρούνται στην εκταμίευση των πόρων του προγράμματος Εξοικονομώ για τις κατοικίες.

Παρά το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει για επιχειρήσεις στο κλάδο της εστίασης και του τουρισμού για την υλοποίηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας, το πρόγραμμα που αφορά τις επιχειρήσεις δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν το τέλος του μήνα. Μπορεί και πιο μετά.

Παρά επίσης το γεγονός πως έχει δημοσιευθεί ο οδηγός του προγράμματος εδώ και αρκετούς μήνες, συνεχίζεται η καθυστέρηση. Υπενθυμίζεται πως ο προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης της δράσης ανέρχεται συνολικά σε 200 εκατ. ευρώ, ενώ στους ενεργειακούς στόχους υπάρχει πρόβλεψη για μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35% για εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35% και για αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά τρείς ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση) εφόσον πρόκειται για αναβάθμιση κτιριακών υποδομών που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν.4122/2013.

Να σημειωθεί πως καθυστερήσεις παρατηρούνται στην εκταμίευση των πόρων του προγράμματος Εξοικονομώ για τις κατοικίες. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τονίζουν πως υπάρχει ομαλή ροή πόρων του προγράμματος. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση έως τις 31 Μαΐου στην προθεσμία που έχουν οι δικαιούχοι για την υλοποίηση των παρεμβάσεων στο πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ. Από την άλλη, συνεχίζεται η κριτική που ασκείται από τους μηχανικούς ως προς τον όγκο των δικαιολογητικών που χρειάζονται για τις αιτήσεις που καταθέτουν για την ένταξη στο πρόγραμμα.