Power Pass: ΑΦΜ, παροχή ρεύματος, φορολογική δήλωση – τι πρέπει να προσέξετε

Power Pass: ΑΦΜ, παροχή ρεύματος, φορολογική δήλωση – τι πρέπει να προσέξετε
Δευτέρα, 04/07/2022 - 07:22

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει υποβάλει τη φορολογική δήλωση μετά τη συμπλήρωση της αίτησης για το επίδομα, θα πρέπει να μπει στην πλατφόρμα Power Pass και να ξανακάνει τη διαδικασία, επιβεβαιώνοντας τα νέα στοιχεία.

Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των πολιτών σε σχέση με το επίδομα ρεύματος. Όσοι δεν έχουν κάνει αίτηση πρέπει να είναι προσεκτικοί με τα στοιχεία που δίνουν, προτού υποβάλουν την αίτηση.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες είχε να κάνει με τους πολίτες που μετά την αίτηση για το επίδομα, υπέβαλαν δήλωση φόρου εισοδήματος για την προηγούμενη χρονιά. Στην περίπτωση αυτή σταματούσε η διαδικασία εκκαθάρισης της δήλωσης και έπρεπε να ξαναμπεί ο φορολογούμενος στην πλατφόρμα του Power Pass να επιβεβαιώσει τα στοιχεία και να υποβάλει εκ νέου την αίτηση. Αυτό το πρόβλημα όπως αναφέρει λογιστής στο iEnergeia.gr οφειλόταν στην αβλεψία της διοίκησης που όταν έφτιαξε το σύστημα και δεν σκέφτηκε ότι τα στοιχεία που θα στέλνει η ΑΑΔΕ θα χρειάζονται επικαιροποίηση στην περίπτωση που έχει ήδη υποβληθεί η δήλωση για το επίδομα ρεύματος. Άρα στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει υποβάλει τη φορολογική δήλωση μετά τη συμπλήρωση της αίτησης για το επίδομα, θα πρέπει να μπει στην πλατφόρμα και να ξανακάνει τη διαδικασία, επιβεβαιώνοντας τα νέα στοιχεία.

Παράλληλα, οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί, σε σχέση με τις παροχές ρεύματος. Ο λόγος είναι ο εξής: τα στοιχεία για την παροχή ρεύματος αντλούνται από το Ε1, χωρίς να ελέγχεται μέσω των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ αν η σωστή παροχή είναι αυτή που έχει δηλωθεί στη φορολογική δήλωση και δυστυχώς στην πράξη φαίνεται πως πολλοί φορολογούμενοι έχουν στο Ε1 λάθος παροχές. Για παράδειγμα παρατηρείται το φαινόμενο να είναι δηλωμένα παλιά ακίνητα. Άρα χρειάζεται μια επιβεβαίωση της παροχής από τον λογαριασμό ρεύματος.

Μια απορία πολιτών ήταν τι γίνεται σε περίπτωση που ο λογαριασμός είναι σε άλλο όνομα. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Αρκεί να μην έχει κάνει κάποιος άλλος αίτηση για την ίδια παροχή. Στην περίπτωση που δύο φυσικά πρόσωπα ηλεκτροδοτούνται από την ίδια παροχή και το ρεύμα είναι στο ΑΦΜ του ενός τότε θα τα πάρει εκείνος. Εάν δύο φυσικά πρόσωπα νοικιάζουν διαμερίσματα που ανήκουν σε συγκρότημα κατοικιών που ηλεκτροδοτούνται από την ίδια παροχή, η οποία είναι στο όνομα του ιδιοκτήτη των διαμερισμάτων, στην περίπτωση που κάνουν και τα δύο φυσικά πρόσωπα την αίτηση για το επίδομα θα το εισπράξουν μισό-μισό.

Υπενθυμίζεται πως: οι καταναλωτές θα χρειαστούν το ΑΦΜ τους, τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet και τέλος το iban του λογαριασμού στον οποίο θα πιστωθούν τα χρήματα του επιδόματος. Με τους κωδικούς Taxisnet εισέρχονται στην πλατφόρμα του gov.gr.