Κλιματιστικό vs ανεμιστήρα: Πόσο καίνε, tips για εξοικονόμηση ενέργειας

Κλιματιστικό vs ανεμιστήρα: Πόσο καίνε, tips για εξοικονόμηση ενέργειας
Δευτέρα, 04/07/2022 - 07:12

Ο ανεμιστήρας δεν είναι κλιματιστικό, δεν μπορεί να αλλάξει τη θερμοκρασία ενός χώρου και σαφώς δεν μπορεί να το αντικαταστήσει σε ακραίες συνθήκες.

Ωστόσο η εκρηκτική αύξηση των τιμών ενέργειας υποχρεώνει τους καταναλωτές να περιορίζουν στο ελάχιστο τη χρήση ενεργοβόρων όπως το κλιματιστικό και να καταφεύγουν στη λύση των ανεμιστήρων.

Η σύγκριση στην κατανάλωση ενέργειας είναι συντριπτικά υπέρ του ανεμιστήρα. Ενας ανεμιστήρας δαπέδου για είκοσι ώρες λειτουργίας καίει όσο ρεύμα θα κάψει ένα μικρό κλιματιστικό μέσα σε μία ώρα.

Το iEnergeia.gr απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ηλεκτρολόγων Ελλάδας, Αλέξανδρο Φλέγγα για να εξηγήσει αναλυτικά πόσο κοστίζει στον καταναλωτή η χρήση κλιματιστικών, ανεμιστήρων και άλλων ενεργοβόρων οικιακών συσκευών και να δώσει συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας.

Ένα μικρό κλιματιστικό 9.000 btu και τεχνολογίας inverter κοστίζει σε καταναλισκόμενη αξία ρεύματος 0,20 ευρώ την ώρα. Η κατανάλωση ενέργειας των ανεμιστήρων είναι πάρα πολύ χαμηλή. Υπεριδπλάσιο κόστος έχουν τα μεγαλύτερα κλιματιστικά που ψύχουν ή θερμαίνουν μεγαλύτερους χώρους. Για τη χρήση ενός ανεμιστήρα δαπέδου ο καταναλωτής πληρώνει 0,01 ευρώ ανά ώρα ενώ αν πρόκειται για ανεμιστήρα οροφής η χρέωση μπορεί να φτάσει στα 0,04 ευρώ ανά ώρα.

Η τεχνολογία του κλιματιστικού και το πόσο καινούργιο είναι αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στην ενέργεια που καταναλώνουν. Ένα παλιό κλιματιστικό καίει πολύ περισσότερο, λέει ο κ. Φλέγγας, σημειώνοντας ότι αποτελεί μια από τις πλέον ενεργοβόρες συσκευές του σπιτιού. Όταν όμως πρόκειται για τεχνολογίας inverter η κατανάλωση είναι μικρότερη. Για αυτό άλλωστε και στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» έχουν ενταχθεί και τα κλιματιστικά μαζί με τα ψυγεία και τους καταψύκτες.

Τι να προσέχουμε

-Η ενεργειακή κλάση: Η κατανάλωση ενός κλιματιστικού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ονομαστική ισχύ του αλλά και με την ενεργειακή κλάση στην οποία ανήκει. Τα κλιματιστικά ανώτερης ενεργειακής κατηγορίας κοστίζουν - κατά κανόνα - παραπάνω από τα κλιματιστικά κάποιας χαμηλότερης κατηγορίας ωστόσο επιβαρύνουν λιγότερο τους λογαριασμούς ρεύματος.

-Σωστή συντήρηση και συχνός καθαρισμός φίλτρων: Η συντήρηση των κλιματιστικών πολύ σημαντική για τη σωστή λειτουργία τους. Πρέπει να γίνεται δύο φορές τον χρόνο- όταν χρησιμοποιείται και για θέρμανση- ώστε να λειτουργεί σωστά και να είναι αποδοτικό. Η συντήρηση, πρέπει να γίνεται πριν αρχίσει η εκτεταμένη χρήση για κάθε σεζόν. Επίσης, συχνά και ανάλογα με το πόσο εκτεταμένη είναι η χρήση του κλιματιστικού, θα πρέπει να καθαρίζονται τα φίλτρα.

-Κλειστά παράθυρα για διατήρηση της θερμοκρασίας: Κλειστές πόρτες και παράθυρα στο χώρο του κλιματιστικού, συγκρατούν τον κλιματισμένο αέρα και μειώνουν τις σχετικές απώλειες. Τα κλειστά παράθυρα στον χώρο διασφαλίζουν ότι η θερμοκρασία θα παραμείνει σταθερή και το aircondition θα λειτουργήσει λιγότερο.

-Διαφορά θερμοκρασίας: Για να πετύχουμε τον δροσισμό ενός χώρου ικανοποιητικά και χωρίς να κάνουμε σπατάλη ενέργειας επιλέγουμε θερμοκρασίες από 22-27 βαθμούς Κελσίου. Η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται όταν επιλέγουμε χαμηλές θερμοκρασίες στην ψύξη ή αντίστοιχα υψηλές θερμοκρασίες στη θέρμανση. Η διαφορά θερμοκρασίας με το εξωτερικό περιβάλλον δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 10 βαθμούς Κελσίου.
Λογική χρήση και όχι «άναψε-σβήσε»: Κάνουμε σωστή και λογική χρήση του κλιματιστικού. Απενεργοποιούμε εντελώς τη συσκευή όταν δεν βρίσκεται κανείς στον χώρο ενώ αν ανοίγουμε το κλιματιστικό κατά τη διάρκεια της νύχτας, καλό είναι να το κλείνουμε πριν τον ύπνο ή ακόμα και να προγραμματίζουμε το κλείσιμό του μέσω χρονοδιακόπτη. Ένα μεγάλο κλιματιστικό που ανάβει και σβήνει συχνά, καταλήγει να «καίει» πολύ περισσότερο .