«Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή»: Τι ισχύει για τα κλιματιστικά-  Ποιος είναι υπεύθυνος για την απόσυρση

«Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή»: Τι ισχύει για τα κλιματιστικά-  Ποιος είναι υπεύθυνος για την απόσυρση
Πέμπτη, 23/06/2022 - 05:55

Η ανακύκλωση της παλιάς και ενεργοβόρας συσκευής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Οι συσκευές που θα αντικατασταθούν πρέπει να βρίσκονται τοποθετημένες στην κατοικία, η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης. Για κάθε νέα συσκευή που επιχορηγείται μία παλαιά συσκευή της ίδιας κατηγορίας θα πρέπει να ανακυκλωθεί μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Και το κυριότερο οι συσκευές θα πρέπει να είναι άρτιες και αυτό να μπορεί να επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο πριν την απόσυρσή τους.

Η απόσυρση για τα ψυγεία και τους καταψύκτες είναι εύκολη διαδικασία. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν πρόκειται για κλιματιστικά όπου εμπλέκονται οι ψυκτικοί προκειμένου να κάνουν την πιστοποίηση, την απεγκατάσταση και στη συνέχεια την εγκατάσταση της νέας συσκευής. Επιπλέον, ειδικά για την περίπτωση των κλιματιστικών, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν τα ψυκτικά υγρά, R22, R407C, R410A κάτι που μπορεί να πιστοποιηθεί μόνο από τους ειδικούς.

Ποιος μπορεί να κάνει την εγκατάσταση- απεγκατάσταση

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απεγκατάσταση να πραγματοποιηθεί από πιστοποιημένο τεχνικό εγκατάστασης συσκευών κλιματισμού. Την απεγκατάσταση του παλιού κλιματιστικού και την εγκατάσταση του νέο πρέπει να κάνει πιστοποιημένος ψυκτικός με βεβαιώσεις τεχνικής επάρκειας. Πριν την έναρξη της παροχής των σχετικών υπηρεσιών θα πρέπει να κάνει στην πλατφόρμα όπου γίνεται έλεγχος από τον φορέα πιστοποίησης και πληρωμής και εγκρίνεται ή όχι η αίτηση.

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες και ποια η ευθύνη των συγκεκριμένων τεχνικών στο πλαίσιο του Προγράμματος;

Η βασική ευθύνη του τεχνικού εγκατάστασης κλιματισμού είναι να προβεί στην ορθή απεγκατάσταση της παλαιάς συσκευής και στη βεβαίωση της καταλληλότητάς της για ανακύκλωση.

Συγκεκριμένα βεβαιώνει ότι:

• είναι άρτια όπως προκύπτει από ένα γενικό οπτικό έλεγχο,

• ήταν τοποθετημένη πριν την απεγκατάστασή της στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης,

• έχει τύπο (ψυκτικά υγρά) που είναι επιλέξιμος προς ανακύκλωση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον οδηγό του προγράμματος,

• η απεγκατάστασή της έγινε σύμφωνα με τις ισχύουσες κανονιστικές διατάξεις.

Για να δοθεί η κατάλληλη διαβεβαίωση, ο τεχνικός θα πρέπει να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

• να επικολλήσει επάνω στην προς ανακύκλωση συσκευή ετικέτα του προγράμματος, η οποία έχει καταγεγραμμένο μοναδικό σειριακό αριθμό που θα χαρακτηρίζει στο εξής τη συσκευή αυτή. Ο ίδιος αριθμός αναπαρίσταται με διαφορετικούς τρόπους (barcode, QR-code, αναγραφή ψηφίων),

• να συνδέσει τη συσκευή (το σειριακό αριθμό της) με συγκεκριμένη επιταγή, με τη βοήθεια της ψηφιακής πλατφόρμας (εφαρμογής στο κινητό του)

• να επιβεβαιώσει (δηλώνοντας «ναι») τα προαναφερθέντα σημεία σε σχέση με τη συγκεκριμένη συσκευή.

Ποιος πληρώνει τον τεχνικό

Το πρόγραμμα δεν επιχορηγεί τις σχετικές υπηρεσίες και ως εκ τούτου, δεν πληρώνει απευθείας τον τεχνικό εγκατάστασης κλιματισμού.

Οι τεχνικοί θα πληρωθούν για τις υπηρεσίες τους από το πελάτη που τους ανέθεσε τις αντίστοιχες εργασίες (από τον ιδιώτη/ωφελούμενο, είτε από τον έμπορο λιανικής).

Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να συμπληρώσουν τη σχετική βεβαίωση στην Ψηφιακή Πλατφόρμα του Προγράμματος. Η ενέργεια αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνεται υποχρεωτικά στο πλαίσιο της υπηρεσίας που παρέχουν για τις συσκευές που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

Ποιος αποσύρει το κλιματιστικό

Με βάση το πρόγραμμα τα παλιά κλιματικά αποσύρονται και πηγαίνουν προς ανακύκλωση. Υπεύθυνος για την διαδικασία απόσυρσης της παλιάς συσκευής είναι ο έμπορος λιανικής. Ο πιστοποιημένος τεχνικός παρέχει μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις για την καταλληλότητα της συσκευής προς ανακύκλωση.

Με βάση τα όσα αναφέρονται στον σχετικό οδηγό για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» τα δύο μέρη, δηλαδή ο έμπορος λιανικής και ο τεχνικός κατά περίπτωση και να ορίζουν ελεύθερα τον τρόπο συνεργασίας τους, που μπορεί να περιλαμβάνει και τη μεταφορά-παράδοση μίας παλαιάς συσκευής. Όμως για τους σκοπούς του προγράμματος η ευθύνη της απόσυρσης παραμένει αποκλειστικά στον έμπορο λιανικής.