FSRU Αλεξανδρούπολης: Τον Απρίλιο η εμπορική λειτουργία

FSRU Αλεξανδρούπολης: Τον Απρίλιο η εμπορική λειτουργία
Παρασκευή, 29/03/2024 - 07:56

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η δοκιμαστική λειτουργία του έργου και μέχρι τέλος Απριλίου θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία.

Όπως ανέφερε ο κ. ο Κωστής Σιφναίος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Gastrade, μιλώντας χθες 5ο Power & Gas Forum Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι δοκιμές για επαναεριοποίηση και εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν 2 εβδομάδες.

Ο κ. Σιφναίος σημείωσε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Ουγγαρία, Σλοβακία, και άλλες χώρες της περιοχή. Πρόσθεσε πως «αποτελεί μέρος μιας δυναμικής και στρατηγικής πρωτοβουλίας, του κάθετου διαδρόμου, που θα έχει γεωπολιτικά μεγάλη σημασία, καθώς θα βελτιώσει τη διάθεση LNG στην ΝΑ Ευρώπη».

Το νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης και τις δυνατότητες που έχει θα εκμεταλλευτούν και οι χώρες της ευρύτερης περιοχής και καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει ο Κάθετος Διάδρομος.

Όταν ο υποθαλάσσιος και χερσαίος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης, τεθεί σε λειτουργία, θα παραδίδει φυσικό αέριο στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς («ΕΣΜΦΑ») και εν συνεχεία στους τελικούς καταναλωτές στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και περαιτέρω στη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά και στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία στα δυτικά.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή επιτροπή η κατασκευή του FSRU της Αλεξανδρούπολης είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο για την Ελλάδα και την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα συμβάλει στον στρατηγικό στόχο REPowerEU για την επίτευξη διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού και τον τερματισμό της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα, που προέρχονται από τη Ρωσία.