Για περισσότερους από 17 μήνες κλειστή η ΛΑΡΚΟ

Για περισσότερους από 17 μήνες κλειστή η ΛΑΡΚΟ
Τρίτη, 27/02/2024 - 07:52

Οι εργαζόμενοι ζητούν την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, η οποία είναι κλειστή από το καλοκαίρι του 2022.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιο θα είναι το μέλλον την επιχείρησης. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο ΣτΕ όπου έχουν προσφύγει οι ιρλανδοί επενδυτές για να αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Από την πλευρά των εργαζομένων διατυπώνεται η άποψη ή ακόμα καλύτερα ο φόβος ότι η επιχείρηση θα γίνει «σκραπ». Περιμένουν απαντήσεις και έχουν προγραμματίσει συναντήσεις. Χθες είχαν με το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ την Τετάρτη θα συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχουν συνάντηση με κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών. Οι εργαζόμενοι ζητούν την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, η οποία είναι κλειστή από το καλοκαίρι του 2022. Μάλιστα επισημαίνουν πως ανεξάρτητα από την έκβαση των διαγωνισμών θα πρέπει να υλοποιηθεί ένα σχέδιο συντήρησης, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία αφορούσε δύο διαγωνισμούς. Ο ένας, του ΤΑΙΠΕΔ για τη μίσθωση του εργοστασίου και ο δεύτερος του Ειδικού Διαχειριστή για τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής. Οι ιρλανδοί οι οποίοι συμμετείχαν μόνο για το διαγωνισμό που αφορούσε τα μεταλλεία «κόπηκαν» γιατί η εγγυητική που κατέθεσαν προερχόταν από θυγατρική εταιρία της Commodity & Mining Insight Ireland Ltd.

Να σημειωθεί πως οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων είναι ορισμένου χρόνου και λήγουν στις 31 Μαρτίου. Έπειτα, κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει.