AFII για ΔΕΗ: Κοντά στους στόχους για το «πράσινο» ομόλογο

AFII για ΔΕΗ: Κοντά στους στόχους για το «πράσινο» ομόλογο
Eurokinissi
Δευτέρα, 19/02/2024 - 19:29

Καλύτερα εκ του αναμενόμενου είναι η επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η ΔΕΗ σχετικά με το «πράσινο» ομόλογο, σύμφωνα με το Anthropocene Fixed Income Institute.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι η ΔEH δεν θα καταβάλει επιπλέον πληρωμή στους επενδυτές του ομολόγου ως «ποινή» για την απώλεια του στόχου βιωσιμότητας, όπως προεξοφλεί η τρέχουσα αποτίμηση του ομολόγου.

Τα ομόλογα βιωσιμότητας απαιτούν συνήθως από τους εκδότες τους να πληρώσουν επιπλέον κουπόνι αν χάσουν προκαθορισμένους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους.

Η αποτυχία της ΔEH να πιάσει τον στόχο βιωσιμότητας το 2022 που συνδέονταν με ομόλογο λήξης του 2026 πυροδότησαν στοιχήματα ότι θα χάσει και τον στόχο της φετινής χρονιάς ο οποίος συνδέεται με ομόλογο λήξης του 2028.

«Η αγορά φαίνεται πώς δεν έχει "χωνέψει" ακόμα αυτή τη νέα πληροφορία» τόνισε η επικεφαλής έρευνας του AFII, Τζο Ρίτσαρντσον.

Το πράσινο ομόλογο της ΔEH περιλαμβάνει στόχο για μείωση εκπομπών ρύπων κατά 57% ως το 2024.

Το AFII ανέφερε ότι στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία τον προηγούμενο μήνα, τα οποία περιλάμβαναν λεπτομέρειες για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, της δίνουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι έχει επιτύχει τον στόχο.

Η παρουσίαση καταδεικνύει μια «δέσμευση στη μείωση εκπομπών ρύπων, για την οποία μπορεί να δημιούργησε κίνητρα η ύπαρξη ενός ομολόγου βιωσιμότητας».