Γιατί η Lukoil Burgas ενδιαφέρει την Helleniq Energy

Γιατί η Lukoil Burgas ενδιαφέρει την Helleniq Energy
Παρασκευή, 03/11/2023 - 06:41

Τζίρο 1,6 δισ. ευρώ και κέρδη 40 εκατ. ευρώ περίπου είχε το 2022 το διυλιστήριο της ρωσικής Lukoil, στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας για το οποίο ενδιαφέρεται και η Helleniq Energy.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης, χαρακτήρισε χθες «πρόκληση» την απόκτηση του διυλιστηρίου της Lukoil στη Βουλγαρία, λόγω της ισχυρής θέσης που έχει η εταιρία στην τοπική αγορά, αλλά και λόγω της εγγύτητας με τη γειτονική χώρα.

Να σημειωθεί πως η αυξημένη πίεση της βουλγαρικής κυβέρνησης προς τις ρωσικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία ανάγκασε τη Lukoil να ξεκινήσει τη διαδικασία για την πώληση του διυλιστηρίου πετρελαίου της στο Μπουργκάς.

Ως μοχλό πίεσης η Lukoil Burgas πληρώνει φόρο κερδών για το διυλιστήριο 60%, όταν ο εταιρικός φόρος στη Βουλγαρία είναι 15%. Μόνο μετά την πώληση του διυλιστηρίου θα μειωθεί ο φόρος.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Άσεν Βασίλεφ έχει αποκαλύψει πως υπάρχουν ήδη «σημάδια ενδιαφέροντος» από υποψήφιους αγοραστές.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοφ έχει πει ότι δεν είναι σαφές εάν το εκδηλωμένο ενδιαφέρον για το διυλιστήριο θα τελειώσει με την εξαγορά του και ότι όλα εξαρτώνται από την ιδιοκτήτρια Lukoil Bulgaria, καθώς όταν πρόκειται για ένα τόσο μεγάλο περιουσιακό στοιχείο, υπάρχουν αρκετά στάδια μέχρι να επιτευχθεί μια επιτυχημένη τελική συμφωνία.

Η Lukoil Burgas είναι το μεγαλύτερο ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εταιρεία εξάγει περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής της, με το μεγαλύτερο μέρος του καυσίμου ντίζελ να πηγαίνει στην Ουκρανία. Η Lukoil Burgas εισάγει 3 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου το μήνα, καθιστώντας τη Βουλγαρία τον τέταρτο μεγαλύτερο αγοραστή αργού πετρελαίου της Μόσχας στον κόσμο μετά την Ινδία, την Κίνα και την Τουρκία. Το διυλιστήριο παρέχει το 80% των αναγκών ντίζελ και βενζίνης της Βουλγαρίας και είναι ο μεγαλύτερος πάροχος εργασίας στην περιοχή του Μπουργκάς.