Φυσικό αέριο: Τα σκαμπανεβάσματα στην προμήθεια προκαλούν πονοκεφάλους στην αγορά

Φυσικό αέριο: Τα σκαμπανεβάσματα στην προμήθεια προκαλούν πονοκεφάλους στην αγορά
Δευτέρα, 11/09/2023 - 06:39

Η αγορά στη σκιά των απεργιών στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αυστραλίας (LNG).

Οι τιμές του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο (TTF) μειώθηκαν λόγω χαμηλής ζήτησης, αλλά και των υψηλών επιπέδων αποθήκευσης στη σκιά βέβαια των απεργιών στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αυστραλίας (LNG).

Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Chevron στην Αυστραλία την Παρασκευή πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας μετά τη διακοπή των συνομιλιών μεταξύ της εταιρείας και των εργαζομένων, διαταράσσοντας την παραγωγή από τις εγκαταστάσεις που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 5% της παγκόσμιας προσφοράς και αυξάνοντας τις τιμές του φυσικού αερίου.

Η Chevron είπε ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για τη διατήρηση των εργασιών σε περίπτωση που παρουσιαστούν διακοπές, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Τα συνδικάτα έχουν προειδοποιήσει ότι το εργοστάσιο LNG θα πρέπει να κλείσει εάν δεν υπάρχει ικανό προσωπικό για να αναλάβει τις παραδόσεις κατά τη διάρκεια στάσεων εργασίας.

Σε σχέση με τις ροές εφοδιασμού, στην Ευρώπη, οι ροές νορβηγικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του δικτύου Gassco μειώθηκαν λόγω συντήρησης και απρογραμμάτιστων διακοπών στα νορβηγικά κοιτάσματα. Η νορβηγική συντήρηση, προγραμματισμένη και μη, στην υποδομή φυσικού αερίου έχει επεκταθει,πράγμα που σημαίνει ότι οι εξαγωγές θα είναι χαμηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι εργασίες του αναμενόταν να περιορίσουν περαιτέρω τις εξαγωγές από τη νορβηγική υφαλοκρηπίδα, αφού οι ροές έπεσαν στα χαμηλά πολλών ετών στις αρχές Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί πως οι ετήσιες προγραμματισμένες εργασίες στο κοίτασμα Troll, το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Νορβηγίας, παρατάθηκαν.