Οι κινήσεις της ΕΕ για φυσικό αέριο το χειμώνα

Οι κινήσεις της ΕΕ για φυσικό αέριο το χειμώνα
Παρασκευή, 25/08/2023 - 08:01

Με στόχο να γεμίσουν οι αποθήκες ενόψει του χειμώνα με φυσικό αέριο αλλά και να επιτευχθούν χαμηλότερες τιμές η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρά στον τρίτο διεθνή διαγωνισμό για κοινές αγορές φυσικού αερίου.

Οι Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου μπορούν να υποβάλουν τα αιτήματά τους για αγορά από τις 21 Σεπτεμβρίου, για παραδόσεις από τον Νοέμβριο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2025, όπως ανακοινώθηκε από την Prisma, η οποία φιλοξενεί την πλατφόρμα αγορών της ΕΕ.

Το ευρωπαϊκό σύστημα συγκεντρώνει τη ζήτηση από εταιρείες, στη συνέχεια αναζητά προσφορές από παγκόσμιους προμηθευτές φυσικού αερίου και «παντρεύει» τους αγοραστές με τους πωλητές. Η ΕΕ δεν εμπλέκεται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις που ακολουθούν μεταξύ των εταιρειών για την υπογραφή συμβάσεων, ενώ το σύστημα κοινής αγοράς δεν αγοράζει ρωσικό αέριο.

Η Ενεργειακή Πλατφόρμα, Αggegate EU, δημιουργήθηκε προκειμένου να στηρίξει τις προσπάθειες των κρατών μελών της ΕΕ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την αποθήκευση φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα, ενισχύοντας παράλληλα τη συλλογική τους ενεργειακή ασφάλεια σε ανταγωνιστικές τιμές. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω διαγωνισμοί κάθε δύο μήνες, μέχρι το τέλος του έτους.

Στον πρώτο διαγωνισμό με τη μόχλευση του συλλογικού της οικονομικού βάρους, η ΕΕ κατάφερε να προσελκύσει προσφορές από συνολικό αριθμό 25 εταιρειών προμήθειας που ισοδυναμούν με περισσότερα από 13,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (bcm) - ξεπερνώντας τα 11,6 bcm κοινής ζήτησης που υπέβαλαν οι εταιρείες της ΕΕ, μέσω της πρόσφατα συσταθείσας Ενεργειακής Πλατφόρμας - AggregateEU.

Ακόμη πιο πετυχημένος ήταν ο δεύτερος διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, καθώς συγκέντρωσε ζήτηση για σχεδόν 16 bcm φυσικού αερίου. Η ποσότητα ήταν σχεδόν 4 bcm περισσότερη από τον πρώτη φάση. Μαζί, μόνο οι δύο πρώτοι γύροι διπλασίασαν τον στόχο που είχε θέσει το Συμβούλιο για ολόκληρο το έτος. Συγκεκριμένα, 25 προμηθευτές διεθνώς ανταποκρίθηκαν με προσφορές για την προμήθεια συνολικού όγκου 15,19 bcm. Σημειώνεται επίσης ότι, από αυτόν τον όγκο, το LNG αντιπροσωπεύει τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα και τα υπόλοιπα 6,4 δισ. κυβικά μέτρα καλύπτονται από αγωγούς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αποθήκευση αερίου είναι το βασικό στοιχείο που θα αποτελέσει ανάχωμα σε ενδεχόμενη έκρηξη τιμών στο φυσικό αέριο. Βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ωστόσο οι αναλυτές δεν εφησυχάζουν αφού η αβεβαιότητα είναι μεγάλη και αστάθμητοι παράγοντες εκτός από τις καιρικές συνθήκες, όπως για η απεργιακή απειλής στην Αυστραλία μπορούν να εκτροχιάσουν τις τιμές. Μάλιστα οι αναλυτές θεωρούν ότι ο κίνδυνος έλλειψης εφοδιασμού συνεχίζει να υπάρχει και ενδέχεται ο Μάρτιος του 2024 να βρει την Ευρώπη με άδειους αποθηκευτικούς χώρους σε περίπτωση που ο χειμώνας είναι βαρύς και η ζήτηση στην Ασία συνεχίσει να αυξάνεται.