Φυσικό αέριο: H EE γεμίζει τις αποθήκες για το χειμώνα

Φυσικό αέριο: H EE γεμίζει τις αποθήκες για το χειμώνα
Τρίτη, 27/06/2023 - 06:20

Με στόχο να γεμίσουν οι αποθήκες ενόψει του χειμώνα με φυσικό αέριο και σε ανταγωνιστικές τιμές η Ευρωπαϊκή Ενωση προκήρυξε τον δεύτερο διεθνή διαγωνισμό για κοινές αγορές φυσικού αερίου.

Στόχος της ΕΕ είναι η αποθήκευση να βρίσκεται στο 90% την 1η Νοεμβρίου και στην κατεύθυνση αυτή οι συλλογικές αγορές μέσω της πλατφόρμας Aggregate EU θα συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου.

Η πλατφόρμα AggregateEU άνοιξε από χθες για δεύτερη φορά μετά τον πρώτο επιτυχημένο γύρο του περασμένου Μαϊου, προκειμένου οι ευρωπαϊκές εταιρείες να καταγράψουν τις ανάγκες αγοράς φυσικού αερίου. Τα αιτήματα για ζήτηση φυσικού αερίου θα υποβάλλονται έως τις 3 Ιουλίου. Στη συνέχεια, η συλλογική ζήτηση θα δημοπρατηθεί στην παγκόσμια αγορά από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου, έτσι ώστε οι διεθνείς προμηθευτές να μπορούν να υποβάλλουν τις προσφορές τους για να προμηθεύσουν τους ευρωπαίους πελάτες τους. Οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να υποβάλουν το αίτημά τους για παράδοση φυσικού αερίου μεταξύ Αυγούστου 2023 και Μαρτίου 2025, μια εκτεταμένη περίοδος σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο.

Η Ενεργειακή Πλατφόρμα, Αggegate EU, δημιουργήθηκε προκειμένου να στηρίξει τις προσπάθειες των κρατών μελών της ΕΕ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την αποθήκευση φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα, ενισχύοντας παράλληλα τη συλλογική τους ενεργειακή ασφάλεια σε ανταγωνιστικές τιμές. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω διαγωνισμοί κάθε δύο μήνες, μέχρι το τέλος του έτους.

Στον πρώτο διαγωνισμό με τη μόχλευση του συλλογικού της οικονομικού βάρους, η ΕΕ κατάφερε να προσελκύσει προσφορές από συνολικό αριθμό 25 εταιρειών προμήθειας που ισοδυναμούν με περισσότερα από 13,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (bcm) - ξεπερνώντας τα 11,6 bcm κοινής ζήτησης που υπέβαλαν οι εταιρείες της ΕΕ, μέσω της πρόσφατα συσταθείσας Ενεργειακής Πλατφόρμας - AggregateEU.

«Η Ενεργειακή Πλατφόρμα της ΕΕ για την κοινή αγορά φυσικού αερίου λειτουργεί καλά και δείχνει την Ευρώπη στα καλύτερά της. Η ένωση δυνάμεων είναι το κλειδί για την εξασφάλιση σταθερών και οικονομικά προσιτών προμηθειών φυσικού αερίου στην αγορά της ΕΕ, προς όφελος των επιχειρήσεων και των πολιτών μας» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς με την ανακοίνωση της έναρξης του δεύτερου διαγωνισμού, και πρόσθεσε: «Καθώς εισερχόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο της περιόδου αναπλήρωσης αποθηκευτικών χώρων, ενθαρρύνω τόσο τους αγοραστές όσο και τους προμηθευτές να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη νέα αγορά και να σταθεροποιήσουν περαιτέρω την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αποθήκευση αερίου είναι το βασικό στοιχείο που θα αποτελέσει ανάχωμα σε ενδεχόμενη έκρηξη τιμών στο φυσικό αέριο. Σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση μπορεί να φαίνεται ότι οδεύει προς το τέλος της ωστόσο η αβεβαιότητα είναι μεγάλη και αστάθμητοι παράγοντες εκτός από τις καιρικές συνθήκες, όπως οι νέες αναταράξεις στη Ρωσία με την εξέγερση της ομάς Βάγκνερ εκτινάσσουν τις τιμές, η αποθήκευση θα πρέπει να επιταχυνθεί.

Μάλιστα οι αναλυτές θεωρούν ότι ο κίνδυνος έλλειψης εφοδιασμού συνεχίζει να υπάρχει και ενδέχεται ο Μάρτιος του 2024 να βρει την Ευρώπη με άδειους αποθηκευτικούς χώρους σε περίπτωση που ο χειμώνας είναι βαρύς και η ζήτηση στην Ασία συνεχίσει να αυξάνεται.

Όλοι οι αναλυτές θεωρούν πως παρά το γεγονός ότι η κατάσταση βραχυπρόθεσμα είναι μάλλον ήρεμη, ωστόσο η ανησυχητική περίοδος δεν έχει τελειώσει με την αστάθεια και τις ενδεχόμενες εκρήξεις τιμών να είναι μάλλον μπροστά μας.

Για παράδειγμα, ένας κρύος χειμώνας μπορεί να προκαλέσει νέο σοκ στην αγορά φυσικού αερίου, ενώ η ζήτηση από τη Ασία δείχνει να αυξάνεται και η Ευρώπη ενδεχομένως να αναγκαστεί να πληρώσει υψηλές τιμές αερίου για να γεμίσει τις αποθήκες της.