Δαγούμας για νομοσχέδιο ΥΠΕΝ: Να ενισχυθεί η ΡΑΕ από την πολιτεία

Δαγούμας για νομοσχέδιο ΥΠΕΝ: Να ενισχυθεί η ΡΑΕ από την πολιτεία
Eurokinissi
Τρίτη, 07/03/2023 - 18:46

Στήριξη από την πολιτεία και ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, στο νέο διευρυμένο έργο που πρόκειται να αναλάβει, ζήτησε στη παρέμβασή του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας.

Ο κ. Δαγούμας αρχικά αναφέρθηκε στη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλεται μέσω του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, με τη διαδικασία λήξης των οριστικών όρων σύνδεσης, για την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου για νέα έργα ΑΠΕ.

Πρόσθεσε ότι για τη ΡΑΕ αποτελεί επίπονη γραφειοκρατική διαδικασία, ειδικά σε ότι αφορά τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.

Όσον αφορά τη νέα δομή, υπογράμμισε ότι θα έχει ρόλο κυρίως εποπτικό και όχι ρυθμιστικό, διευκρινίζοντας ότι η πρόταση της ΡΑΕ ήταν να διαμορφωθεί ένα διαφορετικό σχήμα, πάνω στην υπάρχουσα δομή της Αρχής, με σημαίνοντα ρόλο αυτό της ενέργειας.

Ο κ. Δαγούμας εστίασε στην υποστελέχωση της Ρυθμιστικής Αρχής, καθώς όπως ανέφερε τα τελευταία 3 χρόνια έχουν αποχωρήσει 48 στελέχη της, επισημαίνοντας την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη στήριξη από την πολιτεία. Ιδιαίτερα, τόνισε ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν αμφισημίες που περιλαμβάνει το άρθρο 10 σχετικά με τις αποζημιώσεις στελεχών.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι η ΡΑΕ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, εφόσον ενισχυθεί, καθώς αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη Αρχή της Ευρώπης.