Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η τιμή του φυσικού αερίου για τους Ελληνες καταναλωτές

Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η τιμή του φυσικού αερίου για τους Ελληνες καταναλωτές
Τετάρτη, 08/03/2023 - 06:24

Σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο διαμορφώθηκε η λιανική τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο σημειώνοντας πτώση κατά 23%.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα HEPI (Household Energy PriceIndex for Europe) που εκπονείται από τις ρυθμιστικές αρχές της Αυστρίας και της Ουγγαρίας τα νοικοκυριά στην Αθήνα απολάμβαναν σημαντικά χαμηλότερους λογαριασμούς φυσικού αερίου αυτόν τον μήνα λόγω της μείωσης της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου και παρά την παύση της έκπτωσης που παρείχε η ΔΕΠΑ στους καταναλωτές.

Ετσι, την ώρα που ο μέσος όρος των λιανικών τιμών στις 27 χώρες της Ευρώπης ήταν 13,11 λεπτά/KWh και στο σύνολο των πρωτευουσών που εξετάζει η έρευνα στα 12,55 λεπτά/KWh, στην Ελλάδα η λιανική τιμή φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές συμπεριλαμβανομένων των φόρων και των τελών στην Αθήνα τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε σε 10,88 λεπτά/KWh.

Ακριβότερη πόλη είναι η Στοκχόλμη όπου υπερδιπλάσια της μέσης ευρωπαϊκής τιμής, καθώς διαμορφώνεται στα 30,07 λεπτά/KWh.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές που σημειώθηκαν στην αγορά φυσικού αερίου τον Φεβρουάριο ήταν αύξηση της τιμής κατά 2% στο Δουβλίνο, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες πρωτεύουσες καταγράφηκαν είτε μείωση, είτε σταθερές τιμές. Συγκεκριμένα μείωση κατά 33% σημειώθηκε στις Βρυξέλλες, κατά 31% στην Κοπεγχάγη, κατά 23% στην Αθήνα και τη Σόφια, κατά 22% στη Ρώμη, κατά 13% στο Ταλίν, κατά 12% στη Βιέννη, κατά 7% στο Βερολίνο, κατά 4% στο Παρίσι, και κατά 2% στη Μαδρίτη και τη Ρίγα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές του φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές συνέχισαν τη σημαντικά πτωτική πορεία που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα οι Βρυξέλλες και η Κοπεγχάγη, επέστρεψαν στα επίπεδα των τελών του 2021, ενώ η Αθήνα, η Ρώμη και η Σόφια επίσης σημείωσαν σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς φυσικού αερίου τους.

Επιπλέον, για την πλειοψηφία των πρωτευουσών, οι τιμές λιανικής του φυσικού αερίου παρέμειναν σταθερές.

Η γενική πτώση των τιμών οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών χονδρικής, η οποία αποδίδεται στη σημαντική μείωση της ζήτησης που έχουν επιφέρει οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Η πτώση της ζήτησης μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως το επιτυχές αποτέλεσμα της εξοικονόμησης ενέργειας λόγω των μέτρων της ΕΕ. Άλλοι λόγοι για την πτώση είναι η αύξηση της προσφοράς, κυρίως με τη μορφή LNG, αλλά και τα εκτεταμένα μέτρα των κυβερνήσεων για τη στήριξη των καταναλωτών. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι παρά την πρόσφατη πτώση, οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές πριν από την έναρξη της κρίσης. Αυτό αντικατοπτρίζει τη γενική τάση, λόγω ελλείψεων στην προσφορά, και συνεχούς αύξησης της διεθνούς ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και στον συνεχιζόμενο φόβο για περικοπές εφοδιασμού.

Οι φόβοι για άνοδο των τιμών στο δεύτερο εξάμηνο

Πάντως οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι σημαντικά χαμηλές τιμές φυσικού αερίου, όπως έχουν διαμορφωθεί πλέον με την τιμή TTF να έχει μειωθεί περίπου κατά 85% από την καλοκαιρινή κορύφωση των 340 ευρώ/MWh και να κινείται στα πέριξ των 50 ευρώ/MWh, δεν θα διατηρηθούν επί μακρόν. Οι αναλυτές της εταιρείας Unicredit σε μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες προβλέπουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hubTTF θα κινηθούν κατά μέσο όρο στα 80-90 ευρώ/MWh το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Η εταιρεία με τη μελέτη της εξετάζει τρία σενάρια ως προς την εξέλιξη, της ζήτησης στην Ευρώπη, της προσφοράς LNG παγκοσμίως, της προσφοράς ρωσικού αερίου, αλλά και των καιρικών συνθηκών.

Επισημαίνει κατ΄αρχήν ότι εξαιτίας του συνδυασμού,μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και ήπιων καιρικών συνθηκών, η κατανάλωση φυσικού αερίου έχει μέχρι στιγμής περιοριστεί εξαιρετικά σε όλη την Ευρώπη. Αποτέλεσμα είναι η τιμή να μειωθεί ενώ οι αποθηκευτικοί χώροι της Ευρώπης είναι γεμάτοι σε ποσοστό 64% το οποίο είναι κατά 10 pp υψηλότερο από τον ιστορικό μέσο όρο για αυτήν την περίοδο του έτους.

Ωστόσο όπως αναφέρεται στη μελέτη, ενώ η Ευρώπη μπορεί εύλογα να αναπνεύσει με ανακούφιση, οι τιμές του φυσικού αερίου είναι πιθανό να αυξηθούν και μάλιστα σημαντικά τους επόμενους μήνες. Η κατάσταση δε, θα μπορούσε να γίνει πιο περίπλοκη εάν σταματούσαν πλήρως οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Η ανακούφιση δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό τονίζουν οι αναλυτές της Unicredit σημειώνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος η στενότητα της αγοράς να γίνει εμφανής το καλοκαίρι, ανεβάζοντας τις τιμές.

Έτσι η τιμή TTF μπορείκινηθεί προς τα 100 ευρώ/MWh κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν οι αποθήκες θα γεμίζουν ξανά. Χωρίς ρωσικό αέριο, μάλιστα θεωρείται ότι η τιμή θα υπερβεί αυτό το επίπεδο, αν και πιθανότατα παραμένει σημαντικά κάτω από τα 200 ευρώ/MWh.

Σημειώνεται ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη το 2022 ήταν περίπου 13% χαμηλότερη από ό,τι το προηγούμενο έτος (αλλά κάτω από τον στόχο του 15% που έθεσε η Ε.Ε.σε εθελοντική βάση το καλοκαίρι), σε 430 bcm από περίπου 495 bcm.