Πτώση στην τιμή φυσικού αερίου – Στο βάθος ο κίνδυνος έλλειψης

Πτώση στην τιμή φυσικού αερίου – Στο βάθος ο κίνδυνος έλλειψης
Δευτέρα, 20/02/2023 - 04:37

Σε χαμηλά επίπεδα κινούνται και τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου και συγκεκριμένα κάτω από τα 50 ευρώ.

Με το φυσικό αέριο να έχει καταγράψει πτώση πάνω από 65% το τελευταίο τρίμηνο η Ευρώπη εξακολουθεί την ίδια στιγμή να αντιμετωπίζει κίνδυνο έλλειψης εφοδιασμού φυσικού αερίου φέτος, εκτός εάν περιορίσει περαιτέρω τη ζήτηση, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Σε χαμηλά επίπεδα κινούνται και τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου και συγκεκριμένα κάτω από τα 50 ευρώ. Ένας από τους λόγους για την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες εν μέσω χειμώνα. Μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου ήταν κατά 64,5% γεμάτες.

Παράλληλα, αναλυτές εκτιμούν πως η ευρωπαϊκή αγορά έχει προσαρμοστεί στην ελαχιστοποίηση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου. Σε αυτό σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η αύξηση των προμηθειών LNG. Το μερίδιο του LNG στις εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ από αυξήθηκε από 22% στο τέλος του 2021 σε 39% το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Επιπλέον, αυξήθηκαν οι παραδόσεις αερίου από γειτονικές χώρες όπως από το Αζερμπαϊτζάν και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής προς την ΕΕ. Ένας ακόμα σημαντικός λόγος είναι η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας, που σημειώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους.