Υπερκέρδη ρεκόρ 40 δισ. δολαρίων για την Shell το 2022

Υπερκέρδη ρεκόρ 40 δισ. δολαρίων για την Shell το 2022
Πέμπτη, 02/02/2023 - 13:04

Η Shell κατέγραψε κέρδη ρεκόρ 9,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, εξαιτίας της ισχυρής ανάκαμψης των κερδών από τη διαπραγμάτευση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)

Ρεκόρ κερδών σημειώνουν οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου την ώρα που οι καταναλωτές δίνουν μάχη για να ανταπεξέλθουν στους τεράστιους λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Μετά τα υπερκέρδη της ExxonMobill, ήταν η σειρά της Shell , η οποία παρουσίασε υπερδιπλάσια κέρδη, ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία ενισχύθηκαν από την αύξηση των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου.

Η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου κατέγραψε κέρδη 9,81 δισ. δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο του 2022, με αποτέλεσμα τα ετήσια κέρδη να αγγίξουν το υπέρογκο ποσό των 39,87 δισ. δολ..

Υπενθυμίζεται πως η Shell πριν από λίγους μήνες είχε παραδεχτεί ότι δεν είχε πληρώσει κανέναν έκτακτο φόρο, ενώ σήμερα επιβεβαίωσε ότι χρεώνεται 1,9 δισ. λόγω των έκτακτων φόρων, χωρίς όμως να αναφέρει τα ποσά που πλήρωσε στη Βρετανία και στην Ε.Ε.

Ο Πολ Νόβακ από την οργάνωση Trades Union Congress, με δηλώσεις του υπογράμμισε πως τα κέρδη μαμούθ των εταιρειών αποτελούν «προσβολή για τις εργαζόμενες οικογένειες». Η ώρα των δικαιολογιών έχει τελειώσει. Η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει μεγαλύτερο φόρο στις εταιρείες ενέργειας. Δισεκατομμύρια μένουν στο τραπέζι. Αντί να μειώνουν τους μισθούς των παραϊατρικών, των δασκάλων, των πυροσβεστών και εκατομμυρίων άλλων σκληρά πιεσμένων δημοσίων υπαλλήλων, οι υπουργοί θα πρέπει να κάνουν την Big Oil and Gas να πληρώσει το μερίδιο που τους αναλογεί» πρόσθεσε.