Η ExxonMobil μηνύει την ΕΕ για τον φόρο απροσδόκητων κερδών που καταστρέφει τις επενδύσεις

Η ExxonMobil μηνύει την ΕΕ για τον φόρο απροσδόκητων κερδών που καταστρέφει τις επενδύσεις
Πέμπτη, 29/12/2022 - 08:17

Αντεπιτίθεται στην επιβολή από τις Βρυξέλλες ενός φόρου απροσδόκητων κερδών στις πετρελαϊκές εταιρείες, η Exxon Mobil Corp και μηνύει την Ευρωπαϊκή Ένωση με την αιτιολογία ότι ο φόρος θα εμποδίσει τις επενδύσεις και θα καταλήξει να είναι «αντιπαραγωγικός», σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι πρώτοι μετέδωσαν την είδηση, η Exxon κατέθεσε την Τετάρτη την αγωγή στο Ευρωπαϊκό Γενικό Δικαστήριο της πόλης του Λουξεμβούργου μέσω των γερμανικών και ολλανδικών θυγατρικών της. Η αγωγή αμφισβητεί τη νομική εξουσία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει έκτακτο φόρο χρησιμοποιώντας εξουσίες έκτακτης ανάγκης για να εξαναγκάσει τα κράτη μέλη να εγκρίνουν την κίνηση αυτή.

Ο έκτακτος φόρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει στο μπλοκ την εξουσία να επιβάλει εισφορά 33% στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας για το 2022.

Το Reuters επικαλέστηκε τον εκπρόσωπο της Exxon, Κέισι Νόρτον, ο οποίος δήλωσε την Τετάρτη ότι η Exxon θα λάβει υπόψη της τον έκτακτο φόρο στις μελλοντικές επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, προειδοποιώντας ότι ο φόρος είναι εκτός της αρμοδιότητας των Βρυξελλών και ότι θα καταλήξει να είναι καταστροφική δύναμη για την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

«Το αν θα επενδύσουμε εδώ εξαρτάται πρωτίστως από το πόσο ελκυστική και παγκοσμίως ανταγωνιστική θα είναι η Ευρώπη», ανέφερε ο Νόρτον σύμφωνα με το Reuters.

Στις 8 Δεκεμβρίου, το Reuters επικαλέστηκε την επικεφαλής της οικονομικής διεύθυνσης της Exxon, Κάθριν Μάικελς, η οποία δήλωσε σε αναλυτές ότι οι φόροι απροσδόκητων κερδών της ΕΕ στις πετρελαϊκές εταιρείες θα μπορούσαν να κοστίσουν 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τώρα έως το τέλος του επόμενου έτους. Αυτό συγκρίνεται με τα 3 δισ. δολάρια που έχει επενδύσει η Exxon τα τελευταία δέκα χρόνια σε ευρωπαϊκά έργα διυλιστηρίων.

Η Exxon υποστηρίζει ότι τα έργα διυλιστηρίων της έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και ως εκ τούτου, ο φόρος απροσδόκητων κερδών θα γυρίσει μπούμερανγκ.

Η υπερμεγέθης αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία φαίνεται να ελπίζει ότι η αγωγή θα πιέσει τις Βρυξέλλες να ανατρέψουν τον έκτακτο φόρο.