Πώς θα κινηθεί το πετρέλαιο και η τιμή το 2023 - Τι συμφέρει για θέρμανση

Πώς θα κινηθεί το πετρέλαιο και η τιμή το 2023 - Τι συμφέρει για θέρμανση
Σάββατο, 24/12/2022 - 07:22

Τι δείχνουν οι εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου το 2023 - Τι συμφέρει για θέρμανση.

Αλλαγή της τάσης για το πετρέλαιο το 2023 και άνοδο ακόμη και έως τα 121 δολάρια το βαρέλι βλέπουν οι αναλυτές. Η νέα χρονιά δείχνει αβεβαιότητες για την τιμή του πετρελαίου, ενώ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα.

Μέχρι και 121 δολάρια το βαρέλι θα μπορούσε να φτάσει η τιμή του πετρελαίου, όταν η αγορά της Κίνας ανοίξει πλήρως, σύμφωνα με την Standard and Poor’s.

Η βασική πρόβλεψη της S&P για τις τιμές του πετρελαίου είναι 90 δολάρια το βαρέλι για το 2023, αλλά ο Dan Yergin, αντιπρόεδρος της εταιρείας προειδοποιεί ότι υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες που απειλούν τις αγορές.

«Η βασική μας υπόθεση για το 2023 είναι 90 δολάρια για το Brent, αλλά πρέπει να εξετάσουμε και άλλες περιπτώσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της S&P, προσθέτοντας ότι υπάρχουν τρεις μεγάλες αβεβαιότητες: οι αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η ζήτηση της Κίνας και η αντίδραση της Μόσχας στα ανώτατα όρια τιμών.

«Αν η Κίνα ξεπεράσει το Covid … τότε προσθέτεται μεγάλη ζήτηση στην αγορά», δήλωσε ο Yergin.

Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές στα 121 δολάρια το βαρέλι, χτίζοντας πάνω στις πιέσεις που προκαλούνται από την υποεπένδυση σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δήλωσε ο Yergin. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με τα υψηλά επίπεδα που σημειώθηκαν τον Μάρτιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΙΕΑ: Πιθανό ένα νέο ράλι τιμών στο πετρέλαιο το πρώτο τρίμηνο του 2023

Η μείωση της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου περισσότερο από τις προβλέψεις με φόντο τις κυρώσεις της Δύσης και η αύξηση της ζήτησης πέρα από τις αρχικές προσδοκίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αυξήσεις στις τιμές.

Αυτό εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), επισημαίνοντας ότι η παραγωγή της Ρωσίας θα μειωθεί κατά 14% στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Χαρακτηριστικά, ο ΙΕΑ σχολιάζει πως μπορεί οι καταναλωτές να υποδέχονται με ανακούφιση προς το παρόν τις μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου στη σκιά του υψηλού πληθωρισμού και της γενικευμένης ακρίβειας, ωστόσο, ο πλήρης αντίκτυπος των εμπάργκο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο μένει να φανεί. Προσθέτει μάλιστα με έμφαση ότι διανύοντας τους χειμερινούς μήνες και πλησιάζοντας προς ένα πιο σφιχτό ισοζύγιο πετρελαίου στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, δεν αποκλείεται ένα νέο ράλι τιμών.

Ο ΙΕΑ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2023, κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα, λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή ανάπτυξη στην Ινδία και την ανθεκτικότητα της Κίνας. Η κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος και θα φτάσει κατά μέσο όρο στα 101,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Τι συμφέρει για θέρμανση το 2023 - Πετρέλαιο, ρεύμα ή φυσικό αέριο;

Παραμένει ένας δύσκολος γρίφος με αβέβαιες προβλέψεις η απάντηση στο ερώτημα τι συμφέρει για θέρμανση το 2023.

Μπορεί η τιμή του φυσικού αερίου να έπεσε, αλλά κανείς δεν ξέρει αν αυτή η τιμή θα διατηρηθεί. Στην ελληνική αγορά υπάρχει η επιδότηση από την ΔΕΠΑ που κρατάει χαμηλά την τιμή.

Το πετρέλαιο θέρμανσης από την άλλη, έφτασε τον Δεκέμβριο στην χαμηλότερη τιμή από την έναρξη της περιόδου, προσεγγίζοντας ακόμη και το 1 ευρώ ανά λίτρο.

Ωστόσο και αυτό είναι αβέβαιο για το 2023.

Ο Ιανουάριος θα ξεκινήσει με μείωση της επιδότησης οπότε η τιμή λιανικής θα αυξηθεί.

Όσοι λοιπόν έχουν καυστήρα πετρελαίου, πρέπει να αποφασίσουν αν θα γεμίσουν τώρα πριν από την αλλαγή του χρόνου με το ισχύον σύστημα επιδότησης ή μετά. Στην πρώτη περίπτωση γνωρίζουν ότι το λίτρο θα τους κοστίσει περίπου 1,1 ευρώ, στην δεύτερη περίπτωση θα περιμένουν μήπως η μείωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου φέρει χαμηλότερες τιμές, αλλά θα πρέπει να ξέρουν ότι μειώνεται η επιδότηση από την κρατική πλευρά.

Για το ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν οι επιδοτήσεις που ρίχνουν την τελική τιμή στους λογαριασμούς, ωστόσο ισχύουν πλέον κλιμακωτές χρεώσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 24/12/2022 - 07:36