Γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο οι καταναλωτές μετά τις προτροπές για μετατροπή σε πετρέλαιο

Γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο οι καταναλωτές μετά τις προτροπές για μετατροπή σε πετρέλαιο
Δευτέρα, 26/12/2022 - 07:50

Μηδενικές αποδόσεις καταγράφει ο κλάδος του φυσικού αερίου το τελευταίο διάστημα όπως επισημαίνουν επαγγελματίες στον κλάδο της εγκατάστασης συστημάτων. Δύο είναι οι σημαντικοί λόγοι η αύξηση έως και επτά φορές της τιμής του φυσικού αερίου από τον Ιανουάριο του 2021 και βέβαια η παρότρυνση από πλευράς κυβέρνησης να στηριχθούν τα νοικοκυριά για τη θέρμανση τους στο πετρέλαιο.

Από τον Σεπτέμβριο και μετά όταν η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να μετατρέψουν τους λέβητες φυσικού αερίου σε πετρέλαιο ελάχιστοι πολίτες προχώρησαν σε αυτή την κίνηση και ο λόγος είναι το μεγάλο κόστος, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις που είχαν σαν αντικείμενο την εγκατάσταση φυσικού αερίου να μην έχουν κύκλο εργασιών, αλλά και να απειλούνται με λουκέτο.

Παράγοντες της αγοράς μάλιστα υπενθυμίζουν την τεράστια αύξηση στο φυσικό αέριο από το 2021, πολύ πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πλέον, η τιμή του φυσικού αερίου έχει καθηλωθεί κάτω από τα 800 ευρώ και την Παρασκευή διαμορφώθηκε στα 82 ευρώ. Πάντως, οι καιρικές συνθήκες σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν «επιτρέψει» να μην γίνονται μεγάλες καταναλώσεις. Από την άλλη παραμένει η αβεβαιότητα σε σχέση με την τιμή του φυσικού αερίου και βέβαια για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί το πλαφόν στο φυσικό αέριο για το οποίο παράγοντες της αγοράς στην Ελλάδα εκφράζουν ήδη επιφυλάξεις. Την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε πως επιδότηση στο φυσικό αέριο θα δοθεί μόνο από την ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους άλλους παρόχους και αυτή θα είναι 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Να σημειωθεί πως πριν γίνει η εγκατάσταση ενός λέβητα φυσικού αερίου πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζει κάποιος εάν στο δρόμο που είναι το σπίτι περνάει σύνδεση φυσικού αερίου και σε δεύτερη φάση θα πρέπει να ζητήσει προσφορά από κάποιον εξουσιοδοτημένο επαγγελματία.