Δύσκολα εφαρμόσιμο το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Το μήνυμα που στέλνει στην αγορά

Δύσκολα εφαρμόσιμο το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Το μήνυμα που στέλνει στην αγορά
Τετάρτη, 21/12/2022 - 06:19

Όπως παρατηρούν αναλυτές εάν είχε εφαρμοστεί από την αρχή της ενεργειακής κρίσης ο μηχανισμός με το συγκεκριμένο όριο, θα είχε ενεργοποιηθεί μόνο την περίοδο του Αυγούστου.

Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να καταλήξουν οι ευρωπαίοι ηγέτες σε μια συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο η οποία προέκυψε ως προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των χωρών του νότου και του βορρά. Περιλαμβάνει όμως αρκετούς αστερίσκους γεγονός που κάνει την απόφαση δύσκολα εφαρμόσιμη. Όπως παρατηρούν αναλυτές εάν είχε εφαρμοστεί από την αρχή της ενεργειακής κρίσης ο μηχανισμός με το συγκεκριμένο όριο, θα είχε ενεργοποιηθεί μόνο την περίοδο του Αυγούστου. Επισημαίνουν πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στην χονδρεμπορική αγορά.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν στο iEnergeia.gr πως η απόφαση είναι στη σωστή κατεύθυνση, δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά είναι προϊόν συμβιβασμού και αυτή η απόφαση προβλέπει τι θα συμβεί αν υπάρχει φυσιολογική ισορροπία προσφοράς και ζήτησης γιατί αν δεν υπάρχει αναστέλλεται το μέτρο επομένως μιλάμε για μια κατάσταση κατά την οποία η ζήτηση καλύπτεται πλήρως από την προσφορά. Ωστόσο επισημαίνουν πως μέχρι τώρα παρόλο που υπερκαλυπτόταν η ζήτηση οι τιμές διογκώνονταν λόγω του χρηματιστηρίου. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν πως «το όριο στα 180 ευρώ ανα μεγαβατώρα είναι υψηλό από τη στιγμή που λες ότι θα είναι 35 ευρώ παραπάνω απ’ ότι η τιμή που διαπραγματεύεσαι το LNG το οποίο σημαίνει ότι θα παίρνουν κάποιους κόμβους διαπραγμάτευσης LNG και θα προσθέτουν 35 ευρώ». Επιπλέον, αναφέρουν πως το όριο θα έπρεπε να είναι μεταξύ 100-150 ευρώ.

Παράλληλα, θεωρείται από αναλυτές παράλογο ότι για να εφαρμοστεί θα πρέπει να παραβιάζεται για 3 ημέρες το όριο, εάν όμως παραβιαστεί για 1 ημέρα και μετά για 2 και μετά καμία σημαίνει ότι απλά δεν θα ενεργοποιηθεί το πλαφόν σε μια τέτοια περίπτωση η μέση τιμή θα είναι πάνω από τα 180 ευρώ και κανείς δεν θα ενοχλείται.

Κανένας κίνδυνος για την ασφάλεια εφοδιασμού

Επιπλέον παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ασφάλεια εφοδιασμού και προβλέπεται ότι ο μηχανισμός απενεργοποιείται με απόφαση της επιτροπής αν η προσφορά είναι χαμηλότερη από τη ζήτηση άρα η ανησυχίας της Γερμανίας έχει αντιμετωπιστεί. Από την άλλη, το πλαφόν στο φυσικό αποτρέπει τις «φούσκες» και ως έναν βαθμό θα περάσει ένα μήνυμα στις traders και στους διαπραγματευτές ότι θα πρέπει να περιορίσουν τις φιλοδοξίες τους, άρα έχει χρησιμότητα και αυτό θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες.