1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση»

1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση»
Τετάρτη, 19/10/2022 - 11:19

Συνεδρίασε χθες το απόγευμα για πρώτη φορά η Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027.

Την Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος συνθέτουν εκπρόσωποι των αρχών διαχείρισης, συντονισμού και πιστοποίησης από τα αρμόδια υπουργεία, τις Περιφέρειες, τους Δήμους, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς και μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση, αφού θεσπίστηκε ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της, κατόπιν εισήγησης της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης», σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Αρχής Συντονισμού, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021 – 2027, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τον προγραμματισμό των προσκλήσεων και ακολούθησε η έγκριση της μεθοδολογίας και των κριτηρίων επιλογής πράξεων, αλλά και αναφορά στα θέματα επικοινωνίας και προβολής.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε, μεταξύ άλλων και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, ο οποίος στην παρέμβασή του, αναφέρθηκε στα ζητήματα που έχουν σχέση με τη Μεγαλόπολη, επισημαίνοντας ότι αυτό που προέχει είναι να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα στην περιοχή, με πρώτο την δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου -δεδομένου και του εκπεφρασμένου ενδιαφέροντος πολλών επιχειρήσεων να εγκατασταθούν στην περιοχή αυτή.

Παράλληλα, τόνισε ότι σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία του εν λόγω προγράμματος αποτελεί η συνεργασία με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία και κυρίως με το ΠΕΠ.

Καταλήγοντας, ο Π. Νίκας, o oποίος στο περιθώριο της συνεδρίασης είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη, επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει σωστή επικοινωνιακή πολιτική «προκειμένου να αντλήσει αισιοδοξία και ελπίδα ο κόσμος», καθώς -όπως παρατήρησε- «η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή αναπόφευκτα δημιουργεί προβλήματα κοινωνικά, μετά το κλείσιμο ηλεκτροπαραγωγών μονάδων -στην ηπειρωτική αλλά και στη νησιωτική χώρα».