ΡΑΕ : Σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης

ΡΑΕ : Σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης
unsplash
Παρασκευή, 22/07/2022 - 19:19

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης σχετικά με τα μέτρα κατοχύρωσης της ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι υπόχρεοι τήρησης των αποθεμάτων θα πρέπει σε διάστημα 20 ημερών από την έγκριση του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για την αποθήκευση αερίου, συνολικής ποσότητας ίσης με 1,14 τεραβατώρες. Η ΡΑΕ προτείνει δύο εναλλακτικές ως προς την ανάθεση της υποχρέωσης αποθήκευσης: είτε στους προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά είτε στον ΔΕΣΦΑ.

Το ελληνικό σύστημα συνδέεται με το ιταλικό μέσω του αγωγού ΤΑΡ, ο οποίος δεν έχει δυνατότητα φυσικής αντίστροφης ροής. Συνεπώς, οι ποσότητες που πιθανώς θα χρειαστούν και θα είναι αποθηκευμένες στην Ιταλία θα εξασφαλιστούν με τη μέθοδο της εικονικής αντίστροφης ροής (ουσιαστικά με παρακράτηση ποσοτήτων αερίου που προορίζονταν για την ιταλική αγορά).

«Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θέτει σε δημόσια διαβούλευση αναθεωρημένο Σχέδιο Προληπτικής Δράσης, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 8 και 9 του Κανονισμού (EE) 2017/1938 σχετικά με τα μέτρα κατοχύρωσης της ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο και με την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 994/2010» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της ΡΑΕ.