«Ύψωση λευκής σημαίας για την Ευρώπη» η πιθανή δρομολόγηση της λειτουργίας του Nord Stream 2

«Ύψωση λευκής σημαίας για την Ευρώπη» η πιθανή δρομολόγηση της λειτουργίας του Nord Stream 2
Παρασκευή, 22/07/2022 - 12:07

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος, αντιτάχθηκε σθεναρά στην έναρξη λειτουργείας του Nord Stream 2, λέγοντας ότι «θα υψωθεί λευκή σημαία στη Γερμανία και την Ευρώπη».

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ZDF το βράδυ της Πέμπτης, ο Χάμπεκ εξήγησε ότι η έναρξη του αγωγού δεν θα άλλαζε τίποτα. «Η θέση να τεθεί σε λειτουργία ο Nord Stream 2 δεν αποτελεί προφανώς επιλογή. Δεν μπορούμε να αυξήσουμε περαιτέρω την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας. Σε αυτή την περίπτωση, υποστήριξε, «η Ρωσία θα πετύχαινε τον στόχο της να σπάσει τις κυρώσεις».

«Αυτό θα σήμαινε να σηκώσουμε τη λευκή σημαία στη Γερμανία και την Ευρώπη. Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι «μια ισχυρή χώρα». Προειδοποίησε να μην θεωρηθεί η επανάληψη των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream ως ένδειξη αξιοπιστίας.

Για το λόγο αυτό, σημείωσε ο Χάμπεκ, η Γερμανία «πρέπει να βρει εναλλακτικές λύσεις [για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία] και να είναι οικονομική». Αναφερόμενος στην τουρμπίνα Siemens, απαραίτητη για την πλήρη λειτουργία του Nord Stream, ο υπουργός χαρακτήρισε το αφήγημα ως «τραβηγμένο επιχείρημα» και «μη πειστικό παιχνίδι» της Ρωσίας.

Η Gazprom, υποστήριξε, έχει αρκετές τουρμπίνες, αυτή η μία τουρμπίνα δεν θα χρειαστεί. Παράλληλα, ο επικεφαλής του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας επισημαίνει ότι ακόμη και πριν από την προγραμματισμένη συντήρηση του «Nord Stream», το φορτίο του αγωγού θα μπορούσε να είναι 100%.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε μετά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη, όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της Αστάνα την Τρίτη, ότι η έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2 είναι ένας από τους τρόπους αύξησης των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Προειδοποίησε ότι η μισή χωρητικότητα αυτού του αγωγού προορίζεται ήδη για εγχώρια κατανάλωση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Πούτιν, εάν η Ρωσία δεν επιστρέψει την τουρμπίνα για τον Nord Stream, μόνο 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως θα μπορούσαν να αντλούνται μέσω της διαδρομής αντί των 60 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων που είναι σήμερα.

Από τα μέσα Ιουνίου, ο Nord Stream λειτουργεί μόνο στο 40% (67 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως) της μέγιστης δυναμικότητάς του, λόγω της μη έγκαιρης επιστροφής των αεριοστροβίλων Siemens μετά από επισκευές λόγω των κυρώσεων του Καναδά κατά της Ρωσίας. Ο Καναδάς αποφάσισε να επιστρέψει την επισκευασμένη τουρμπίνα Siemens στις 9 Ιουλίου μετά από πολυάριθμα αιτήματα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η επιστροφή της τουρμπίνας για τον Nord Stream από τον Καναδά δεν παραβιάζει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, επειδή δεν ισχύουν για τον εξοπλισμό διαμετακόμισης φυσικού αερίου. Η προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream συνεχίστηκε στις 07:00 ώρα Μόσχας στις 21 Ιουλίου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του αγωγού. Σύμφωνα με την Nord Stream AG, η άντληση έχει ήδη φθάσει στο δηλωθέν 40% του μέγιστου όγκου.

Διαπραγμάτευση και συμβιβασμό ζητούν βουλευτές τηςBundestag

Η βουλευτής της Bundestag και πρώην επικεφαλής της παράταξης του Αριστερού Κόμματος, Σάρα Βάγκενκνεχτ, δήλωσε σε συνέντευξη της στοDPA, ότι ο «οικονομικός πόλεμος» με τη Ρωσία καταστρέφει τη Γερμανία ενώ σημείωσε ότι η Γερμανία δεν θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.

«Οι ρωσικές πρώτες ύλες και, κυρίως, η σχετικά φθηνή ρωσική ενέργεια είναι απαραίτητες για την ύπαρξη μιας ανταγωνιστικής γερμανικής βιομηχανίας και δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς αυτές», δήλωσε η Βάγκενκνεχτ, προσθέτοντας ότι «ο οικονομικός πόλεμος καταστρέφει τη Γερμανία, ενώ ο [Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ] Πούτιν ελάχιστα την πλήττει και δεν σταματά τους θανάτους [ανθρώπων] στην Ουκρανία».

Η Ουκρανία, είπε, δεν μπορεί να νικήσει στρατιωτικά την πυρηνική δύναμη Ρωσία. «Γι' αυτό πρέπει να διαπραγματευτούμε και να συμβιβαστούμε», εξήγησε η Βάγκενκνεχτ. Υποστήριξε έτσι τον πρωθυπουργό του γερμανικού κρατιδίου της Σαξονίας, Μίχαελ Κρέτσμερ, ο οποίος είχε προηγουμένως καλέσει την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας να μεσολαβήσει στη σύγκρουση στην Ουκρανία και να την «παγώσει» και δήλωσε ότι «η Γερμανία χρειάζεται προμήθειες ρωσικών πρώτων υλών». «Ο Κρέτσμερ έχει δίκιο σε αυτό το θέμα», δήλωσε η Βάγκενκνεχτ.

Ένας άλλος Γερμανός βουλευτής, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στην Μπούντεσταγκ, Τίνο Χρουπάλλα, συμφώνησε με τον Σαξονό πρωθυπουργό. Τάχθηκε υπέρ μιας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία. «Διαφορετικά, το καθεστώς των κυρώσεων με τις καταστροφικές συνέπειες για την ευημερία μας δεν θα τελειώσει ποτέ», κατέληξε.