Στην τελική ευθεία το Market test του αγωγού Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας

Στην τελική ευθεία το Market test του αγωγού Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας
Παρασκευή, 08/07/2022 - 07:18

Το ελληνικό τμήμα του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία του Market test από τον ΔΕΣΦΑ για τον αγωγό Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, καθώς το μόνο που απομένει είναι η έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση του έργου.

Το ελληνικό τμήμα του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024. Συνολικά ο αγωγός που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία θα έχει μήκος 123 χιλιόμετρα και θα ξεκινά από τη Νέα Μεσημβρία και θα καταλήγει στο Νεγκότινο. Η μεταφορική ικανότητα του αγωγού θα αγγίξει το 1,5 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο, με προοπτική να φτάσει και τα 3 δις. κυβικά μέτρα. Το συνολικό ύψος της επένδυσης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 110 εκατ. ευρώ.

Το έργο θα βοηθήσει στη ενεργειακή μετάβαση της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δέσμευσης για μια ουδέτερη κλιματικά ήπειρο έως το 2050.

Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας στο παρελθόν «ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας που με σταθερά βήματα καθιερώνεται ως ενεργειακό σταυροδρόμι και κόμβος φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Δίνουμε τη δυνατότητα στον βόρειο γείτονά μας να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, με τη σταδιακή αντικατάσταση πιο ρυπογόνων πηγών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και να συμβάλλει στον γενικότερο ευρωπαϊκό στόχο για μια κλιματικά ουδέτερη ευρωπαϊκή οικονομία έως το 2050. Το έργο είναι σημαντικό καθώς θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τις οικονομίες των δύο χωρών, με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής του αγωγού».