Τέλος το ρωσικό αέριο στη Γαλλία, μειωμένο στο μισό στην Ιταλία

Τέλος το ρωσικό αέριο στη Γαλλία, μειωμένο στο μισό στην Ιταλία
Παρασκευή, 17/06/2022 - 13:46

Από τις 15 Ιουνίου έχουν σταματήσει οι ροές φυσικού αερίου στη Γαλλία, σύμφωνα με το GRTgaz. Κατά 50% οι ποσότητες φυσικού αερίου από την Gazprom στην Ιταλία.

Από τις 15 Ιουνίου έχουν σταματήσει οι ροές φυσικού αερίου στη Γαλλία, σύμφωνα με ανακοίνωση του δικτύου μεταφοράς GRTgaz και έπειτα «από τη διακοπή της φυσικής ροής μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας», όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά από τη διαχειρίστρια.

Η Γαλλία προμηθεύεται το 17% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, κυρίως μέσω αγωγού από τη Γερμανία και δευτερευόντος μέσω αγωγών σε υγροποιημένη μορφή, όμως η Gazprom έχει μειώσει σημαντικά τις τελευταίες ημέρες τις παραδόσεις του σε ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1

Παρόλα αυτά η Γαλλία εισάγει αέριο και από άλλες χώρες, όπως την Ισπανία, η οποία πρόσφατα αύξησε τις παραδόσεις της, ενώ ήδη έχει αυξήσει τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Την ίδια ώρα η ιταλική Eni ανακοίνωσε ότι καλύπτονται μόνο κατά 50% οι ποσότητες φυσικού αερίου που ζήτησε από τη Gazprom, ενώ είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα μειωμένων ποσοτήτων προς την Ιταλία.

Η τιμή του συμβολαίου αερίου TTF αυξήθηκε εκ νέου σήμερα πάνω από τα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον αναλυτή Tom Marzec-Manser, οι ποσότητες μέσω του Nord Stream 1 βρίσκονται στα 62 εκατ. κ.μ. ανά ημέρα, ενώ οι ποσότητες μέσω Ουκρανίας στο σημείο Βέλκε βρίσκονται στα 37 εκατ. κ.μ. δίχως να αναπληρώνουν τις χαμένες ποσότητες του Nord Stream.

Τελευταία τροποποίηση στις 17/06/2022 - 13:59