Το κλείσιμο του Nord Stream 1 από τη Μόσχα, και ο κίνδυνος black out για τη Γερμανία

Το κλείσιμο του Nord Stream 1 από τη Μόσχα, και ο κίνδυνος black out για τη Γερμανία
Unsplash
Πέμπτη, 16/06/2022 - 16:50

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο black out είναι η Γερμανία σε περίπτωση που η Μόσχα αποφασίσει τελικά να κλείσει τον αγωγό Nord Stream 1, καθώς μέσω του αγωγού η Ρωσία προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω της Βαλτικής θάλασσας.

Συγκεκριμένα η Μόσχα επικαλείται για το κλείσιμο του αγωγού, τεχνικά προβλήματα στις εργασίες επισκευής των τουρμπινών στον Καναδά.

Όπως ανέφερε σε δήλωση του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντιμίρ Τσίζοφ, «περαιτέρω προβλήματα με την επισκευή των στροβίλων Nord Stream 1 στον Καναδά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακοπή κάτι που θα ήταν καταστροφή για τη Γερμανία. Όσο για το Nord Stream 1, πρέπει να ρωτήσετε τη Siemens γιατί ο στρόβιλος πρέπει να σταλεί στον Καναδά για επισκευή. Όταν όλοι αυτοί οι στρόβιλοι πάνε στον Καναδά για επισκευή, μπορεί να διακοπεί (σ.σ. ολοκληρωτικά η ροή φυσικού αερίου) κι αυτό νομίζω ότι θα είναι καταστροφή για τη Γερμανία».

Το ενδεχόμενο αυτό αναμένεται να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη Γερμανία η οποία λαμβάνει όλο το φυσικό αέριο μέσω των αγωγών καθώς δεν διαθέτει ακόμη λειτουργικές εγκαταστάσεις εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο το οποίο χρησιμοποιείται ως βασική πηγή ενέργειας τα σε όλη τη Γερμανία τα τελευταία 50 χρόνια καθώς το Βερολίνο υπήρξε ένας από τους κορυφαίους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Αυτό το ρωσικό αέριο μεταφέρεται στη Γερμανία μέσω των αγωγών Nord Streams. Το Nord Stream είναι ένα δίκτυο υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη που πηγαίνει από τη Ρωσία στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.