Η Τουρκία ξεκινά την τοποθέτηση υποβρύχιων σωλήνων για το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας

Η Τουρκία ξεκινά την τοποθέτηση υποβρύχιων σωλήνων για το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας
Τρίτη, 14/06/2022 - 06:05

Στο πρώτο στάδιο θα μεταφέρονται 10 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως και θα αυξηθούν σε 40 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως στο δεύτερο στάδιο.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya (Σαγγάριου) στην Τουρκία θα μείνει στην ιστορία ως το ταχύτερο έργο ανάπτυξης υπεράκτιου κοιτάσματος στον κόσμο από την εξερεύνηση έως την πρώτη παραγωγή, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ.

«Σήμερα, θα τοποθετήσουμε τους πρώτους σωλήνες που θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας από τη θάλασσα στην ξηρά», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα είναι ο πρώτος τόπος παραγωγής φυσικού αερίου βαθιάς θάλασσας στην Τουρκία, «αλλά δεν θα είναι ο τελευταίος», δήλωσε ο Ντονμέζ μιλώντας στην τελετή καθέλκυσης και συγκόλλησης του πρώτου σωλήνα φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας.

Στο πρώτο στάδιο, θα επιτευχθούν 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα και θα αυξηθούν σε 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα στο δεύτερο στάδιο, πρόσθεσε.

Η παραγωγή 35.000 σωλήνων, οι οποίες θα τοποθετηθούν στον πυθμένα της θάλασσας, έχει ολοκληρωθεί, σημείωσε και πρόσθεσε ότι το 95% των σωλήνων έχει ήδη αποσταλεί.

Για το έργο θα τοποθετηθούν συνολικά σωλήνες μήκους 170 χιλιομέτρων σε βάθος νερού 2.200 μέτρων στη Μαύρη Θάλασσα.

Το φυσικό αέριο από το κοίτασμα Sakarya θα μεταφερθεί στην παράκτια πόλη Φίλιος της Μαύρης Θάλασσας το 2023, όπου θα δημιουργηθεί μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου.

Το λιμάνι Φίλιος που ανακατασκευάστηκε και εγκαινιάσθηκε τον Ιούνιο του 2021 βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από το Ζουνγκουλντάκ, τη ενεργειακή πρωτεύουσα όπως αποκαλείται στην Τουρκία λόγω του πλούσιου σε κάρβουνο υπεδάφους του. Το νέο λιμάνι θα είναι ένα κέντρο logistics για το φυσικό αέριο αλλά και το εμπόριο.

Ήδη το Yavuz, μετά την ολοκλήρωση των επιτυχημένων δοκιμαστικών ερευνών στα σημεία Türkali-1 Türkali-2 Türkali-5 στο κοίτασμα Sakarya στη Μαύρη Θάλλασα τοποθέτησε τον εξοπλισμό ελέγχου και τα συστήματα με τον ειδικό μηχανισμό θα ασφαλίζεται το φρεάτιο απ’ όπυυ θα εξορύσσετε το αέριο. Στόχος η πρώτη εξόρυξη να πραγματοποιηθεί το 2023, την χρονιά που συμπληρώνεται ένας αιώνας από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 14/06/2022 - 06:16